Srednjovjekovni univerzitet u Visokom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Srednjovjekovni univerzitet)
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Povelja kralja Tvrtka I - izdata u Moštrima 1380. godine

O postojanju univerziteta u Bosni prije osam vijekova malo se pisalo i govorilo. O tome ne postoji mnogo podataka, ali ono što je dostupno potvrđuje izuzetnu činjenicu da je "u mjestu koje se zove Bosna" (Visoko) već 1175. godine postojao i djelovao univerzitet, visoko učiliste bosanske vjerske organizacije.

Srednjovjekovno naselje pod tim nazivom historičari su locirali u Visočko polje i njegovo pribrežje i to je najstariji i najuži sadržaj pojma Bosna. Ovakvi izvori i tumačenja ostavljaju mogućnost da je u to vrijeme pojam Bosna bio dvoznačan: pod jednim, širim, se podrazumjevala suverena država, a pod užim zbir lokaliteta (Biskupići, Mile, Moštre i Visoki) koji su zajednički činili političko, duhovno i trgovinsko središte države Bosne.

O postojanju visokog učilista u Bosni, direktno ili indirektno, govore četiri historijska izvora koji su ustvari izvještaji i bilješke protivnika bosanske vjere. Bosanske arhive progutalo je vrijeme, ratovi i pustošenja stranih vojski. Podataka o učilistu, bosanskih podataka, nema jer se sadržaj predavanja držao u tajnosti s obzirom na to da se ova nauka (vjere bosanske) izvan granica zemlje nije priznavala, a sljedbenici su kažnjavani.

Postojanje univerziteta u Bosni može se sa sigurnošću pratiti od 1175. godine iako postoje naznake da je postojao i prije. Time bi on spadao u jedan od prvih evropskih univerziteta. Šta se izučavalo na ovom univerzitetu nije ostalo zabilježeno u pojedinostima. Na osnovu raspoloživih izvora može se smatrati da su se predavanja odnosila na područje vrlo široko shvaćene teologije: ezegeza, teozofija, kosmogonija, antropozofija, medicina, etika, sakramentologija itd. Predavanja su držana na latinskom jeziku zbog mnogih inozemnih studenata. To, samo po sebi, govori o nivou pismenosti u srednjevjekovnoj Bosni.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]