Sredska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sredska je naselje Sredačke župe kod Prizrena.

Sredska, sa svojih sedam zaselaka, nalazi se u središnjem dijelu Sredačke Župe na magistralnom putu Prizren - Brezovica. Po njemu je Župa i dobila ime. Selo je relativno razbijenog tipa i u njemu žive Srbi. Planinski uslovi života (selo se prostire na padinama Šar planine), omogućili su jedino bavljenje stočarstvom. Malo površina bilo je pod voćnjacima.

Historija[uredi | uredi izvor]

1970-1999 je većina stanovnika radila u Prizrenu, gdje su se uglavnom školovali i mladi.

1999. u junu (kraj NATO kampanje) svi stanovnici napuštaju selo.

Više od tri godine u selu nije bilo života. Mnoge kuće su opljačkane i zapaljene.

2003. je planom povratka ICMC obuhvaćen i ovaj dio Kosova i Metohije. Povratnici u Sredsku popravljaju svoje kuće, pojedinci čekaju da im se izgrade nove u okolnim zaseocima.

Po riječima povratnika, želja za povratkom postoji, ali se proces veoma sporo odvija. U selu nema televizijskog signala, po štampu i namirnice mora se u susjedno Rečane.

Ambulanta je trenutno smještena u zgradi Lovačkog doma i radi ponedeljkom i četvrtkom. Prostorije Lovačkog doma koriste se i kao privremeni smještaj za povratnike, čije kuće još nisu izgrađene.

Toponimi[uredi | uredi izvor]

Sredska

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Ukupno: 100 [Srbi 100%][potreban citat]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Sredačka župa