Srpska dobrovoljačka garda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Srpske dobrovoljačke garde

Srpska dobrovoljačka garda (Arkanovi tigrovi), je bila dobrovoljna paravojna formacija iz Srbije.

Gardu je osnovalo 11. oktobra 1990. 20 dobrovoljaca, uglavnom navijača FK Crvena Zvezda, predvođenih Željkom Ražnatovićem zvanim Arkan. Štab Garde i Centar za obuku, su se nalazili u Erdutu, u istočnoj Slavoniji, Hrvatska. Jedinica je bila operativno aktivna za vrijeme rata u Hrvatskoj kao i tokom sukoba u Bosni i Hercegovini. Arkan je optužen 1997. od strane Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju zbog komandovanja Gardom pošto je jedinica, po navodima optužbe, odgovorna za brojne zločine protiv čovječnosti, ozbiljno kršenje Ženevske konvencije i zakona i običaja rata. Srpska dobrovoljačka garda će ostati zapamćena po mnogim zločinima koje su njeni pripadnici počinili u ratu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Željko Ražnatović je bio dio srpskog podzemlja, po nekim izvorima i glavni čovjek, i to je vjerovatna pozadina njegove likvidacije 15. januara 2000. u Beogradu. Poslije njegove smrti niko od pripadnika jedinice nije optužen za ratne zločine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]