Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Prosvjeta je srpsko prosvjetno i kulturno društvo osnovano 1902. godine u Sarajevu sa ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta u Bosni i Hercegovini. Pod komunističkom vlašću je zabranjena 1949, a imovina konfiskovana. Obnovljena je na Vidovdan 1990. u sali Narodne i univerzitetske biblioteke u sarajevskoj Vijećnici od strane grupe intelektualaca predvođenih akademikom Vojislavom Maksimovićem. Prosvjeta nastavlja s radom i u opkoljenom Sarajevu za vrijeme rata u BiH, dok predsjednik i Glavni odbor društva nastavljaju rad u Foči. Danas djeluju dvije Prosvjete, jedna u Sarajevu i druga sa sjedištem u Istočnom Sarajevu sa odborima širom Republike Srpske. Institut za intelektualno vlasništvo BiH donio je 2013 odluku kojom je proglasio Srpsko kulturno-prosvjetno društvo /SKPD/ "Prosvjeta", sa sjedištem na Palama, za jedinog pravnog sljedbenika naziva i znaka ovog društva sa pravom korištenja u BiH.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Pravni sljedbenik društva Prosvjeta sa sjedištem u Palama, 15. 7. 2013". Arhivirano s originala, 8. 8. 2013. Pristupljeno 8. 6. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]