Idi na sadržaj

Stéphanie od Monaka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Princeza Stéphanie
SupružnikDaniel Ducruet (1995-1996)
Adans Lopez Peres (2003-2004)
DjecaLouis Ducruet
Pauline Ducruet
Camille Gottlieb
DinastijaGrimaldi
OtacRainier III od Monaka
MajkaGrace Kelly
Rođenje1. februar 1965

Princeza Stéphanie od Monaka (punim imenom Stéphanie Marie Elisabeth; rođena 1. februara 1965) je najmlađe dijete Rainiera III, princa Monaka, i glumice Grace Kelly, te mlađa sestra trenuntog monegaškog monarha, Alberta II, i Caroline, princeze od Hanovera. Oslovljavana je sa Njena Svijetlost.

Karijera

[uredi | uredi izvor]

Princeza Stéphanie je bila u automobilu sa majkom u trenutku nesreće u kojoj je princeza Grace poginula 13. septembra 1982. godine. Majčinoj sahrani nije prisustvovala jer se u bolnici oporavljala od ozljeda. Nakon oporavka princeza se počela baviti modnim dizajnom, ali svoju karijeru modela okončala je na zahtjev oca. U septembru iste godine kreirala je vlastitu liniju kupaćih kostima. Ubrzo je napustila svijet mode i počela se baviti muzikom. Svoj prvi singl izdala je u februaru 1986. godine i ubrzo se našla na svjetskim top 10 listama. U septembru je izdala svoj prvi album sa osam novih pjesama.

Godine 1987. princeza Stéphanie se preselila u Los Angeles kako bi se posvetila muzici i živjela sa svojim tadašnjim momkom, Mariom Oliverom. Njen sljedeći album izašao je tek pet godina poslije i nije bio popularan kao prethodni. Njena jedina turneja desila se u ljeto 1991. godine u Evropi i Južnoj Americi. Okončala je svoju muzičku karijeru snimanja dueta sa Michaelom Jacksonom i nakon očeve smrti se uključila u borbu protiv side. Osnovala je vlastitu zadrugu za pomoć ljudima oboljlim od side i rušenje društvenih predrasuda vezanih za oboljele.

Veze i brakovi

[uredi | uredi izvor]

Nakon nekoliko kratkih veza sa pjevačima, glumcima i muškarcima koje se optuživalo za kriminalna djela, princeza je započela ozbiljnu vezu sa svojim tjelohraniteljem, Danielom Ducruetom. Iz njihove veze rodilo se dvoje vanbračne djece, i par se vjenčao 1. jula 1995. godine. Njihova djeca su ozakonjena po njihovom vjenčanju i od tada su sedmi i osma u nasljednom nizu za monegaški tron. Princeza se razvela od Ducrueta 4. oktobra 1996. godine nakon objave fotografija njega i belgijske manekenke.

Nakon Ducrueta princeza je imala nekoliko afera prije početka veze sa Jean-Raymondom Gottliebom, svojim instruktorom skijanja, sa kojim je dobila kćerku. Nakon toga otac joj je naredio da napusti kneževinu.

Godine 2003. navodno se vjenčala sa Adansom Lopezom Peresom, deset godina mlađim portugalskim trapezistom. Par se rastao nakon nekoliko mjeseci.

Izmjena ustava

[uredi | uredi izvor]

Kako se zdravlje njenog oca sve više pogoršavalo, pitanje zakonskog potomstva njenog brata Alberta je postajala javna i politička briga. Statut Monaka davao je pravo na tron samo zakonskim potomcima prethodnog princa - Rainierove sestre su tako izgubile pravo na nasljedstvo čim je njihov brat preuzeo tron. [1] Ako bi tron naslijedio Albert i umro bez zakonskog potomstva, prema tom zakonu izumrla bi dinastija Grimaldi i Monako bi prestao biti nezavisna kneževina - postao bi francuski protektorat. Statut jeste, međutim, dozvoljavao princu da usvoji nasljednika, ali tek nakon što princ navrši pedeset, a posvojenik 21 godinu. Ovaj zakon ukinut je 2. aprila 2005. godine i donesen je Kneževski zakon 1.249, koji omogućava braći i sestrama princa da ga naslijede ukoliko on nema djece, po pravilu primogeniture, s tim da braća imaju prednost nad sestrama. [1] U oktobru 2005. godine ovaj zakon je postao važeći, kada ga je priznala Francuska. Novi zakon vratio je Stéphanie i Caroline i njihove potomke u nasljedni niz, ali je onemogućio Albertu da posvoji nasljednika.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ a b Statut Monaka Greška kod citiranja: Neispravna oznaka <ref>; naziv "satutmonaka" definiran je nekoliko puta s različitim sadržajem

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]