Stambeni objekat u Ulici Višnjik u Sarajevu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Stambeni objekat u ulici Višnjik 16 u Sarajevu je manji stambeni objekat nepoznatog autora, izgrađen u duhu historicizma, ali i sa elementima secesijske arhitekture. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 4. do 6. novembra 2015. godine, donijela je odluku da se zgrada proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović i Ljiljana Ševo (predsjedavajuća).

Historija[uredi | uredi izvor]

Početkom XX vijeka u Sarajevu i Bosni i Hercegovini znatan broj arhitekata je bio pod utjecajem bečke secesije, s tim što na arhitektonskoj sceni opstaju struje koje svoje uzore vide u prošlosti. U ulici Višnjik broj 16 u Sarajevu, nepoznati autor izvodi takav stambeni objekat, s tim da se na njemu mogu prepoznati određeni utjecaji secesije. U tom smislu, objekat ima visoku ambijentalnu i dokumentarnu vrijednost u gradskoj ambijentalnoj cjelini Višnjik u Sarajevu.

Nije sačuvana tehnička dokumentacija, niti je poznat projektanta, ali se zna da je zgrada izgrađena prije 1911. god.[2].

Opis[uredi | uredi izvor]

tlocrtne dimenzije iznose 12,00 m x 6,00 m, a spratnost P + Sprat + Potkrovlje.

Nosivi vanjski zidovi su izrađeni od opeke i kamena, dok su konstrukcija krova i međuspratna konstrukcija izvedeni od drveta. Krov je pokriven crijepom. Malterirane su samo južna i zapadna fasada. U pogledu stilskog određenja moguće je utvrditi da se radi o primjeru tradicionalne (vernakularne) arhitekture sa određenim primjesama secesije. Fasade objekta su jednostavne, strogo funkcionalne, sa skromnim dekorativnim programom. Zapadna fasada usmjerena prema ulici Višnjik podrazumijeva četiri dvokrilna prozora jednakih dimenzija pozicionirana u dva nivoa (prizemlje + 1 sprat) dok sjeverna i istočna fasada predstavljaju plohe bez otvora.

Drugi sprat i istak, koji naglašava središnju osovinu objekta umjesto uobičajene fasade, podrazumijevaju prozorski niz što doprinosi vizualnoj prozračnosti i lakoći objekta. Čelični dekorativni elementi strehe imaju oblik šišarika.

Stambeni objekat u ulici Višnjik 16 predstravlja zapušten i neodržavan objekat sa znatno izmijenjenom južnom fasadom u nivou prizemlja, nakon radova iz 2011. godine. Dio krova propušta atmosfersku vodu.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Alija Bejtić -Ulice i trgovi Sarajeva. Sarajevo: Muzej grada Sarajeva 1973. godine
  • Ibrahim Krzović - Arhitektura secesije u Bosni i Hercegovini, Kulturno naslijeđe, Sarajevo
  • Nedžad Kurto - Sarajevo 1492-1992, Oko, Sarajevo.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Stambeni objekat u ulici Višnjik 16 u Sarajevu" (PDF). kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 9. 2016.[mrtav link]
  2. ^ "Nedžad Kurto: ARHITEKTURA BIH- Razvoj bosanskog stila". Kulturno naslijeđe, Sarajevo. Pristupljeno 9. 2. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]