Stanka Gjurić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Text document with red question mark.svg Ovaj članak koristi jednostavne linkove za reference. Zamijenite ih punim citatima da biste spriječili stvaranje mrtvih linkova. Možete koristiti odgovarajuće šablone za citiranje ili alatku reFill.
Stanka Gjurić
StankaGjuric.jpg
Rođenje (1956-01-20) 20. januar 1956 (63 god.)
Čakovec, FNRJ
Zanimanje Književnica

Stanka Gjurić (rođena 20. januara 1956) hrvatska je književnica. Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. [1], a 2014. postaje članicom Hrvatske akademije nauka i umjetnosti u dijaspori (Basel, Švicarska).

Autorica je osamnaest knjiga, a objavila je i audio kasetu te CD na kojima sama govori svoje stihove, te u 2014. zbirku video poezije na YouTube-u.

Njene pjesme su objavljene u više antologija i zbornika, a 1988. u Santa Cruzu (Kalifornija) pjesme su joj objavljene u Američkoj antologiji svjetske ljubavne poezije. Godine 2007. primila je nagradu Zvonimir Golob za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu.

U organizaciji UNESCO-vog centra (Solun, Grčka) u septembru 2006. Gjurić je pozvana da bude učesnica festivala umjetnica Mediterana i Crnog mora.

2008. dobitnica je pjesničke nagrade na međunarodnom pjesničkom susretu "Nosside" u Reggio Calabriji (Italija).

2009. Gjurić postaje počasnom savjetnicom Svjetske mirovne turneje za djecu.[2]

Također je voditeljica u zabavnoj kolaž emisiji "Metropolis" na HTV-u 2000. Autorica je kolumni u publikacijama Tren, Svijet, Glorija, Slobodna Dalmacija, Večernji list, Nedjeljna Dalmacija i Hrvatsko slovo.

Od 2006. se počela baviti izradom kratkometražnih filmova kao samostalna autorka[3], te je sa svojim kratkim igranim filmovima, od kojih je napoznatiji "Ubojite misli"[4] učestvovala na mnogobrojnim filmskim festivalima: Bosna i Hercegovina, Kanada, Španija, Portugal, Švicarska, Francuska, Italija....[5], a dobitnica je i nekoliko filmskih nagrada.[6]

Radovi[uredi | uredi izvor]

Knjige pjesama[uredi | uredi izvor]

  • Sedmi pečat, 1981.
  • Treći čin,1983.
  • Dječak,1986.
  • Ključarev san, 1990.
  • Il sogno del guardiano, 1994.
  • Protuotrov ili njegovanje ludila, 1994.
  • Protuotrov ili njegovanje ludila, 1998.
  • Sve što sija, 2005.
  • Kažnjavalac dobrih navika, 2005.
  • Neosetljivost akvarela, 2008.
  • Protuotrov ili njegovanje ludila / Contravveleno o coltivazione della follia, 2017.

Proza[uredi | uredi izvor]

  • Lekcija o drskosti, 2000.
  • Dnevnik vodonoše - The Diary of an Aquarian, 2010.
  • Otpovijed, 2014.
  • Umijeće življenja, 2015.
  • Otpovijed (II svezak), 2015.
  • Kroz eros i thanatos, 2017.
  • Unveiling Reality, 2018.
  • Istina o sreći, 2018.

Audio traka i kompakt disk[uredi | uredi izvor]

  • Erotska poezija Stanke Gjurić,Croatia Records, Zagreb, 1999.
  • Erotska poezija Stanke Gjurić,(Kunaki), 2015.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Režija[uredi | uredi izvor]

  • Ubojite misli, 2006.
  • Spavanje i sanjanje 2006.
  • Susret s egzibicionistom, 2006.
  • Eleven 2007.
  • Lukino proročanstvo, 2007.
  • Happy Boat, 2007.
  • Bast, 2009.
  • Bon Appétit!, 2016.
  • Zagrebačko podne, 2009.
  • Lullaby, 2010.
  • Kruh, 2013.
  • Nemoralna čitanka, 2013.
  • O požudi i srcu, 2013.
  • Perfect Tattoo, 2016.

Filmske uloge[uredi | uredi izvor]

  • Đavolji raj - ono ljeto bijelih ruža (1989.) - režiser Rajko Grlić
  • Školjka šumi (1990.) - režiser Miro Međimorec
  • Vrijeme za … (1993.) - režiserka Oja Kodar
  • Tu (2003.) - režiser Zrinko Ogresta
  • S one strane (2016.) - režiser Zrinko Ogresta

Televizijske uloge[uredi | uredi izvor]

  • Dobar dan (1999.) - režiser Goran Milić
  • TV sudnica (1999.) - režiser Goran Milić
  • Kad zvoni (2005.) - režiserka Vlatka Vorkapić

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]