Star Wars: Ewoks

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Evoksi
Omot DVD izdanja Evoksa iz 2004.
Izvorni naslovStar Wars: Ewoks
AutoriGeorge Lucas
Raymond Jafelice
Dale Schott
Bob Carrau (pisac)
Paul Dini (pisac).
GlumciDenny Delk
Jim Henshaw
James Cranna
Alyson Court
George Busa
Rick Cimino
Don Francks
Esther Scott
Cree Summer
PripovjedačiSead Bejtović
Nada Đurevska
Vanja Albahari
Jasna Diklić
Aleksandar Mićić
Porijeklo Sjedinjene Američke Države
Kanada
Originalni jezikengleski
Br. sezona2
Br. epizoda26
Izvršni producentGeorge Lucas
Trajanje30 minuta
Emitiranje
Originalna mrežaABC
Emitiranje7. septembar, 198513. decembar, 1986
Profil na IMDb-ju

Star Wars: Ewoks (bos. Evoksi ) (7. septembar, 1985;– 13. decembar, 1986) je američko/kanadska Animirana serija koja prati Evoke, likove iz filma Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (Ratovi zvijezda Epizoda VI: Povratak Džedaja)..

Seriju je producirala produkcija Nelvana za Lucasfilm and i prikazivala se na ABC-u, u sklopu programa The Ewoks and Droids Adventure Hour. Prva sezona je jednostavno reklamrana kao Ewoks (Evoksi), ali je druga sezona reklamirana kao The All New Ewoks (Novi Evoksi). Serije je okončana sa 26 epizoda, podijeljenih na dvije sezone po trinaest epizoda.

U Bosni i Hercegovini prikazana je prva sezona serije. Sinhronizaciju i obradu vršila je TVSA.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Serija se bazira na avanture Wicketa W. Warricka (Viket Varik) i njegovih prijatelja koji žive na šumovitom mjesecu Endor u vremenu prije dešavanja filma Star Wars Episode VI: Return of the Jedi.[1] Najveći atagonisti u seriji su vještica Morag Tulgah (Tulah Morag), koja ima ličnu svađu sa plemenskim šamanom, učiteljem Lograyem (Lograj), i Duloksi, suparnička vrsta srodna Evoksima.[2]

Likovi[uredi | uredi izvor]

Pleme Evok[uredi | uredi izvor]

Wicket W. Warrick (Viket Varik) is je mladi Evok sa tvrdoglavim i određenim stavom. Viketu je određeno da postane veliki ratnik, pa tako da on u ranom dobu svog života upada u nevolje, pored toga on preuzima inicijativu. On je najmlađi u porodici, ima dva starija brata Weechee-a (Viči) i Willy-a (Vili). Roditelji su mu Deej (Dej) i Shodu (Šodu). Vrijeme najčešće provodi družeći se sa ostalim mladim Evoksima: Kneesaa-om (Knesa), Latarom i Teebom (Tibom) . Viket je tamno smeđi Evok sa crvenom haljom. U durgoj sezoni, on dobija zelenu halju.

Princeza Kneesaa (Princeza Knesa) je kćerka poglavice plemena Evoksa, Chirpe (Čirpe) . Njenu majku je ubio Hanadak dok je pokušavala zaštiti Knesu i njenu izgubljenu sestru Ashu (Aša) , koju je uspjela sakriti, ali je Aša odlutala. Knesa se igra sa njenim prijateljima Viketom, Tibom i Latarom i načešće ona predstavlja glas razuma i mudrosti tokom njihovih avantura, ali obično upada u nevolje sa ostalima. Knesa često pokazuje svoju očaranost Viketom, ali tokom serije ništa ne pokazuje da su njih dvoje romantično povezani. Osnim njene izgubljne sestre, Knesa je jedino dijete kod svojih roditelja. Ona nosi rozu halju sa plavim draguljom kojieg nosi na čelu. Njeno krzno je bijele i sve boje.

Teebo (Tibo) je fasciniran pričama o čaranju i magiji, i veoma poštuje plemenskog šamana, Učitelja Lograja, i vrlo brzo postaje njegov šegrt. On je sanjar i ponekad zna biti nespretan. Ispočetka on ne pokazuje nikakav interes za Lataru, unatoč tome što ona pokazuje interes za njega, dok u drugoj sezonu on pokušava da dobije njenu pažnju i često ispada smiješan. Često mu nedostaje discipline, ali ga kasnije Učitelj nauči disciplini i on postane ugledan mladi Evok. Tibo ima mlađu sestru Malani, koja je zaljubljena u njegovog najboljeg prijatelja Viketa. Tibovo krzno je svijetlo žuto-smeđe boje i on nosi ljubičastu halju sa peruškom.

Latara je Knesina najbolja priajteljica, ona voli svirati flautu i zaljubljena je u Tiboa.

Paploo (Paplo) je Knesina rođak i nećak Velikog poglavice Čirpe, on je dobar prijatelj sa Viketom i Tibom. On se često pridružuje maldim Evoksima u njihovim avanturama. Iako je najstariji među njima, ne ponaša se u skladu toga.

Malani je Tibova mlađa sestra, ona je dobra prijateljica sa Latarinim bratom i sestrom Wileyem (Vilej) i Nippet (Nipet) i Viketom mlađom sestrom Windom (Vinda). Ona je zaljubljena u Viketa i očajno pokušava da ga impresionira. Malani ne shvata da su Knesa i Viket par.

Weechee (Viči) je Viketov stariji brat i najhrabriji u prodici Varik.

Widdle/Willy (Vidl/Vili) is je Viketov stariji brat i mlađi brat Vičiju. On je nespretan, ali je fin.

Deej (Dej) je veoma ugledan ratnik iz plemena Evok i otac je četvero djece; Wicket, Vičija, Vidla (poznatiji kao Vili) i Vinde. U epizodi "To Save Deej" (Spasite Deja), Viket i njegova braća odlaze na putovanje kako bi sakupili sastojke za lijek koji će izliječiti njihovog oca od strašne bolesti. Njegova žena je Šodu. Njegovo krzno je tamno sive boje i nosi ljubačastu halju.

Shodu (Šodu) je Dejova žena i majka od; Wicket, Vičija, Vilija i Vinde .

Nippet i Wiley (Nipet i Vilej) su Latarini mlađi brat i sestra. Ponekad, mora ostajati kod kuće da čuve svoga brata i sestru.

Poglavica Chirpa (Čirpa) je Knesin i Ašin otac, on daje naredbe ratnicima kada se moraju boriti protiv Duloksa.

Učitelj Logray (Lograj) je šaman plemena Evok.

Ostali likovi[uredi | uredi izvor]

Asha (Aša) je Knesina starija sestra, kada je Knesa bila mala, Hnadak je ubio njihovu majku i Aša je nestala, a na kraju prve sezone su je ponovo pronašli.

Urga je žena kralja Garneesha (Garneš) i jedini ženski Dulok u seriji.

Kralj Garneesh (Garneš) je vođa Duloksa, neprijatelja Evoksa.

Morag je vještica i neprijatelj je plemenu Evok.

Phlogovi (Flogovi) su stvorenja nalik trolovima i žive na šumovitom mjesecu Endor.

Hanadaci su primati koji napadaju Evoke i koji su ubili Knesinu majku.

Erpham Warrick (Erfam Varik) je Viketov pradjed i bio je veliki ratnik plemena Evok i mladi Evoki se još uvijek ugledaju na njega. Ne zna se mnogo o Eframu zato što je umro veoma davno, ali se on vraća kao duh da nauči Viketa da poravi njegova bojna kola. Njegovo krzno je zlatne boje i nosi zelenu halju.

Lokacije[uredi | uredi izvor]

  • Šumoviti mjesec Endor
  • Svemir
  • Svemirski brod Imperial Star Destroyer (Carski zvjezdani bombarder)

Historija produkcije[uredi | uredi izvor]

Serija je popraćena sa još dva filma o Evoksima: Caravan of Courage iz 1984. i The Battle for Endor iz 1985; koji su bili spin-off filmu Ratovi zvijezda Epizoda VI: Povratak Džedaja. Prva sezona je imala više sofisticiraniji stil, ali u drugoj, scenario je prilagođen mlađoj publici, sa manje sofisticiranijm likovima.

Za razliku od ostalih epizoda, posljednje dvije epizode su emitovane sa neraspoređenom radnjom. Pravilan raspored bi bio, epizoda Party Ewok/Malani Warrior prije epizode Battle for the Sunstar. Ipak epizoda Battle for the Sunstar je emitovana prije epizode Party Ewok/Malani the Warrior. Prema radnji, serija završava sa epizodom Battle for the Sunstar, u kojoj Imperija otkriva mjesec Endor, na kojoj bi trebal započeti izgradnju druge Zvijede Smrti. Epizoda Battle for the Sunstar je re-emitovana odvojeno 10. januara, 1987, i time je okončano prikazivanje serije.

Strip[uredi | uredi izvor]

Podružnica Marvela, Star Comics je 1986. godine počeo sa izdavanjem stripa Ewoks, baziranog na animiranoj seriji, koji je izdavan svaka dva mjeseca. Izdavanje je zavšeno nakon dvije godine i izdato je 14 izdanja stripa. Kao i TV serija, strip je bio namijenjen mlađoj publici. Produciran je zajedno sa stripom Droidi, koji je baziran na animiranoj seriji Droids. Deseti broj stripa Ewoks je bio spojen sa radnjom iz stripa Star Wars: Droids kojem je to bio četvrti broj pod nazivom "Lost in Time".

Linija igračaka[uredi | uredi izvor]

Na osnovu serije 1985 je izdata linija igračaka. Linija je sadržavala figure likova, brodova i okruženja

Epizode[uredi | uredi izvor]

Sezona 1[uredi | uredi izvor]

Epizoda Bosanski naziv Datum emitovanja
1. The Cries of the Trees 1. Vapaj drveća 7. septembar, 1985
2. The Haunted Village 2. Ukleto selo 14. septembar, 1985
3. Rampage of the Phlogs 3. Bijes Flogova 21. septembar, 1985
4. To Save Deej 4. Spasite Deja 28. septembar, 1985
5. The Travelling Jindas 5. Đindasi putujući zabavljači 5. oktobar, 1985
6. The Tree of Light 6. Drvo svjetlosti 12. oktobar, 1985
7. The Curse of the Jindas 7. Ukleti Đindasi 19. oktobar, 1985
8. The Land of the Gupins 8. Zemlja Gupina 26. oktobar, 1985
9. Sunstar vs. Shadowstone 9. Sunčeva zvijezda protiv Sjen-kamena 2. novembar, 1985
10. Wicket's Wagon 10. Viketova bojna kola 9. novembar, 1985
11. The Three Lessons 11. Tri lekcije 16. novembar, 1985
12. Blue Harvest 12. Plava žetva 23. novembar, 1985
13. Asha 13. Aša 30. novembar, 1985

Sezona 2[uredi | uredi izvor]

Epizoda Datum emitovanja
14. The Crystal Cloak/The Wish Plant 13. septembar, 1986
15. Home Is Where the Shrieks Are/Princess Latara 20. septembar, 1986
16. The Raich 27. septembar, 1986
17. The Totem Master/A Gift for Shodu 4. oktobar, 1986
18. Night of the Stranger 11. oktobar, 1986
19. Gone with the Mimphs/The First Apprentice 18. oktobar, 1986
20. Hard Sell/A Warrior and a Lurdo 25. oktobar, 1986
21. The Season Scepter 1. novembar, 1986
22. Prow Beaten/Baga's Rival 8. novembar, 1986
23. Horville's Hut of Horrors/The Tragic Flute 15. novembar, 1986
24. Just My Luck/Bringing Up Norky 22. novembar, 1986
25. Battle for the Sunstar 6. decembar, 1986
26. Party Ewok/Malani the Warrior 13. decembar, 1986

DVD izdanja[uredi | uredi izvor]

  • Uređena kompilacija na DVD-u sa nazivom Star Wars Animated Adventures: Ewoks je izdata 23. novembra, 2004. DVD je sadržao osam epizoda serije, spojenih u dva filma.
  • Epizode 2, 1, 3 i 9 su spojene u jedno pod nazivom The Haunted Village (Ukleto selo) (koje je ranije objavljeno u VHS izdanju, 1996) i 10, 5, 4 i 13 su spojene u jedno pod nazivom Tales from the Endor Woods (Priče iz šuma Endora).
  • Cijela serija još uvijek nije zvanično objavljena ni u jednom kućnom formatu. Neke od originalnih epizoda su objavljene osamdesetih i devedesetih godina na VHS. Producent prve tri epizode Star Warsa, Rick McCallum, zajedno sa predsjednikom odnosa sa fanovima Lucasfilma, Steve Sansweet, su izjavili da će raditi na projektu objavljivanja cijele serije na DVD-u u budućnosti.

Reference/Bilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ratovi zvijeda: Prošireni univerzum | Pregled DVD-ova Evoksa i Droida". Arhivirano s originala, 8. 3. 2006. Pristupljeno 12. 9. 2010.
  2. ^ "Ratovi zvijezda: Djeca | Stvorenja sa Endora". Arhivirano s originala, 31. 12. 2005. Pristupljeno 12. 9. 2010.
  • Star Wars: Ewoks 1985, George Lucas
  • Star Wars Insider #27
  • Priručnik za univerzum Ratova zvijezda,
  • Enciklopedija Ratova zvijezda, Stephen J. Sansweet, ISBN 0-345-40227-8; prvo izdanje (30. juni, 1998)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]