Starac i more (roman)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Starac i more
Autor Ernest Hemingway
Država SAD
Jezik engleski jezik (izvorno)
Žanr Roman
Izdavač Charles Scribner's Sons (prvo izdanje)
Datum izdanja 1952.
Broj stranica 127 str.
Glavni lik Starac Santiago

Starac i more je roman Ernesta Hemingwaya, američkog književnika 20. vijeka. Roman je napisan na Kubi 1951., a objavljen je 1952. Hemingway je za roman dobio Pulitzerovu nagradu 1953. i Nobelovu nagradu za književnost 1954. godine.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Starac i more je djelo sa svega nekoliko likova. Glavni likovi su starac Santiago i dječak Manolino.

Santiago je stari ribolovac koji živi u siromašnoj kolibi spavajući na novinama. On već 84 dana izlazi na more i vraća se bez većeg ulova. Svi u naselju misle, da je starac "izgubio" ribolovačku sreću. Noću sanja lavove i želi se vratiti u vrijeme kada je bio prvak u obaranju ruku i vrstan ribolovac.

Manolino je jedini pravi prijatelj Santiaga. Zajedno su 40 dana lovili ribu, ali kako nije bilo ulova Manolinovi roditelji su odlučili poslati ga na brod koji ima više sreće.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Nakon 84 dana lošeg ulova, Santiago odlučuje zaploviti u potrazi za ribom. Izlazi na okeansku pučinu, zalazeći dalje nego obično. Poslije duge plovidbe počinje očajavati, jer nema ulova. Sasvim neočekivano uspijeva uloviti ribu, mnogo veću nego što je i pomislio. Međutim, ne može je ubiti i izvući na brod, već pušta da ga riba odvuče daleko na pučinu. Poslije 3 dana riba je popustila i on uspijeva, ubiti je. Njegovi problemi tu nisu gotovi, jer je krv ribe privukla morske pse, koji su počeli otkidati ribu koja je bila i dalje na udici u moru. Morski psi jeli su njegovu ribu sve dok nije ostao samo kostur. Kada je stigao na obalu svi su se divili njegovom ulovu iako je ostao samo kostur koji je bio veći, nego što su ikada vidjeli. Na kraju romana, Santiago je vratio ugled vrsnog ribolovca.