Stari most u Mostaćima

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Stari most u Mostaćima

Stari most u Mostaćima, ili Most na Bari, nalazi se u gradskom naselju Mostaće u općini Trebinje, Bosna i Hercegovina.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Stari most se nalazi u naselju Mostaće, udaljenom oko 2 km sjeverozapadno od centra Trebinja i premošćuje potok Baru. Uz most se nalazi crkva svete Petke (Petkovica)

Opis[uredi | uredi izvor]

Ne zna se tačno vrijeme izgradnje Starog mosta u Mostaćima. Gradili su ga domaći graditelji u seoskoj rustikalnoj formi od lomljenog kamena sa dva prelomljena luka. Svodovi i čeoni zidovi izvedeni su kao suhozidi, sa grubo priklesanim kamenom. Most je dug oko 7,00 m, a širina kolovoza iznosi oko 2,65 m. Širina lukova je različita; jedan je 2,6 m širine, a drugi 2,25 m. Visina svodova iznosi oko 1,65 m, a visina mosta od betonskog temelja do kolovoza iznosi oko 2,05 m. Podnožje mosta ojačano je betonskim temeljima. Dimenzije središnje betonske stope iznose oko 2,4 m širine i 0,50 m visine.

Na udaljenosti od 5,00 m, uzvodno od Starog mosta, izgrađen je 1998/1999. godine novi betonski most preko kojeg se odvija promet.

Crkva svete Petke (Petkovica) i Stari most (Most na Bari) u Mostaćima kod Trebinja proglašeni su za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine [1]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Džemal Čelić, Mehmed Mujezinović, Sarajevo: Sarajevo - Publishing, 1998. -Stari mostovi u Bosni i Hercegovini.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Stari most u Mostaćima" (PDF). Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pristupljeno 9. 2. 2017.[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]