Statut o autonomiji Katalonije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Statut o autonomiji Katalonije (katalonski: Estatut d'Autonomia de Catalunya; također Statute iz Saua, Estatut de Sau, nazvan po mjestu koji je donešen) je ustavni zakon koji definira regiju Katalonija kao autonomnu zajednicu unutar Španije. Proglašen je 18. septembra 1979. Predstavlja jedan od sedamnaest takvih statuta koji su donešeni, u različitim oblicima i sadržajima, za razne autonomne zajednice Španije od uvođenja demokratije 1970-ih. 18. juna 2006. promjena statuta u smjeru proširenja ovlasti katalonske vlade je potvrđena na referendumu, ali prethodno mora sačekati odobrenje španske nacionalne vlade.

Katalonija je prvi put dobila Statute o autonomiji godine 1932. za vrijeme Druge španske republike. Njega je ukinuo general Francisco Franco nakon španskog građanskog rata, uglavnom zbog toga što je stanovništvo Katalonije bilo neprijateljski raspoloženo prema nacionalističkim snagama. Zbog toga su za vrijeme njegove vladavine katalonska kultura, jezik i samouprava bili brutalno ugušeni.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]