Stećci u Piperima

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Stećak sa natpisom u Piperima, Lopare

Stećci u Piperima predstavljaju skup od dvadesetak stećaka smeštenih na lokalitetu Mramorje, u selu Piperi, planina Majevica, Lopare, Bosna i Hercegovina.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Na jednom brežuljku u Piperima, pored starog puta Tuzla-Brčko, a koje se naziva Mramorje, nalazi se nekoliko lokaliteta sa stećcima. Stećci su razmješteni u tri grupe koje međusobno nisu mnogo udaljene. U blizini njih nalazi se i jedna zemljana gomila koju narod naziva Crkvinom ili Crkvištem, i predpostavlja se da se u srednjem vijeku tu nalazila crkva. Na području Majevice nalazi se oko 30 lokacija sa stećcima.

Opis[uredi | uredi izvor]

Ukupno se na ovim, djelimično uređenim lokacijama nalazi 21 stećak. Šest spomenika posjeduje ćiriličke natpise koji govore o pokojnicima sahranjenim ispod kamenih gromada.[1]

Najbolje očuvan natpis jeste na stećku ispod koga je sahranjen Miloš Bratosalić, jedan od lokalnih srednjovekovnih velikaša. Na još jednom stećku u nalazi se natpis u kojem se spominje još jedan Bratosalić, a nije isključeno da se i neki od natpisa koje je danas teško rekonstruisati odnosi takođe na neke druge pripadnika roda Bratosalića. Natpis Miloša Bratosalića preveden na bosanski jezik glasi:[2]

Ovde leži Miloš Bratosalić na svojoj zemlji (n)a Visorah (Visori) a postaviše biljeg sinovi Pribisav i Pribil i Radiš i (Mi)Liša i Vuk i s rod(om)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Opština Lopare; Istorija". Zvanična stranica opštine Lopare. Pristupljeno 9. 2. 2022.
  2. ^ "MRAMORJE NA MAJEVICI – NEKROPOLA SA NAJVIŠE NATPISA NA STEĆCIMA U BOSNI". ZAVOD ZA ZAŠTITU I KORIŠTENJE KULTURNO - HISTORIJSKOG I PRIRODNOG NASLIJEĐA TK. Pristupljeno 9. 2. 2017.