Stefan Uroš IV Dušan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Stefan Uroš IV
Car Dušan, Manastir Lesnovo, XIV vek.jpg
Vladavina

1331 - 1346 kralj Srbije

1346 - 1355 car Srbije
Prethodnik Stefan Uroš III
Nasljednik Stefan Uroš V
Krunidba 8. septembar 1331
Supružnik Jelena Bugarska
Djeca Stefan Uroš V
Dinastija Nemanjić
Otac Stefan Uroš III
Majka Teodora Smilec
Rođenje 1308
Smrt 20. decembar 1355.

Stefan Uroš IV Dušan (oko 1308 - 20. decembar 1355) je srpski kralj (1331 – 1346) i car (1346 – 1355) iz dinastije Nemanjića. Dušan je bio oženjen Jelenom, sestrom bugarskog cara Ivana Aleksandra. U braku su imali jednog sina, budućeg cara Uroša. Proširio je državu svoga oca Stefana Dečanskog. Osvajanja na jugu omogućila su mu da se proglasi carem Grka i Srba 1346.

U njegovo vrijeme pravoslavlje u Srbiji doživljava dalji razvoj u svojoj organizaciji. Srpska arhiepiskopija dignuta je u rang patrijaršije. Poznat je po zakoniku (Dušanov zakonik) koji je donešen 1346/1355. Kralj i car Dušan savremenik je bosanskog bana Stjepana II Kotromanića. Odnosi između Bosne i Srbije u njihovo vrijeme pokazuju nekoliko sukoba. U središtu neprijateljstva je bosansko sticanje Huma 1326, područja koje je ranije bilo pod vlašću vazala loze Nemanjića. Bosanci su izveli jedan prodor 1328. koji je završio spaljivanjem manastira sv. Nikole u Polimlju. Dušan je pokušavao vojnom silom da zauzme Hum ali nije uspio.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak Stefan Uroš IV Dušan koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.