Stefan Vojislav

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Stefan Vojislav
Војислав, краљ српски.jpg
Knez Duklje
Vladavina 1040–1043.
Nasljednik Mihajlo Vojislavljević
Supružnik Neda Vojislavljević
Djeca Gojislav Vojislavljević
Mihajlo Vojislavljević
Radoslav Vojislavljević
Predimir Vojislavljević
Saganek Vojislavljević
Dinastija Vojislavljevići
Otac Dragimir Vojislavljević
Rođenje 990.
Trebinje, Travunija
Smrt 1043 (u 53. godini)
Prapratna, Duklja
Mjesto sahrane Manastir svetog Andrije, Prapratna

Stefan Vojislav (srp. Стефан Војислав, grč. Στέφανος Βοϊσθλάβος; 990–1043) bio je knez Duklje od 1040. do 1043. godine. Bio je bizantijski guverner od 1018. do 1034. godine kada je poveo neuspješnu pobunu koja ga je odvela u zatvor u Konstantinopolj. Uspio je da pobjegne i vrati se kući te uspješno osamostali svoju državicu. Proširio je Duklju do južne Dalmacije i njenog zaleđa i osnovao novu dinastiju Vojislavljevića.

Porijeklo i porodica[uredi | uredi izvor]

Porijeklo Stefana Vojislava još uvijek nije razjašnjeno. Zna se da mu je otac bio Dragimir, sin travunjskog kneza Hvalimira. Kada je Hvalimir u pitanju, porijeklo mu je nepoznato; neki tvrde da je sin Krajine Belojevića, ali je to manje vjerovatno, jer je on stariji od Krajininog sina Čučimira, koji je naslijedio teritorije Krajine. Druga verzija je verzija Ljetopisa popa Dukljanina koji govori da je on sin Tuđemira, slavenskog kralja koji je vladao gotovo cijelim Ilirikumom.

Ljetopis također navodi da je, poput Jovana Vladimira, bio oženjen princezom iz Samuilove porodice sa kojom je imao petoricu sinova (Gojislav, Predimir, Mihajlo, Saganek i Radoslav). Slavenski ustanici, koji su se 1072. godine pobunili protiv Bizantije, tražili su od Vojislavljevog sina Mihajla da im pošalje jednog od svojih sinova da ga proglase za cara i Samuilovog nasljednika, što bi mogla biti potvrda njegovog braka sa nekom Samuilovom srodnicom.