Stereotip

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Stereotip je tuđica (prema francuskom stéréotype; od grčkog στερεόςstereos = prostorni, trodimenzionalni + τύπος – tipos = uzorak, obrazac, model), skup sasvim pojednostavnjenih i pretjerano uopćenih osobina koje se pripisuju svim pripadnicima neke društvene skupine, kao što su etnička, rasna, osobna konstitucijska i druga pripadnost.[1][2]

Tako je, naprimjer, rasprostranjena i razmjerno trajno poimanje zajedničkih, češće negativnih nego pozitivnih svojstava društvene skupine ili pojedinca. Po takvom stereotipu, naprimjer, Japanci su marljivi i precizni, Crnogorci lijeni, Italijani su vatreni ljubavnici; profesori su rastreseni i sitničavi, negroidi muzički i ritmički nadareni i skloni lagodnom životu, crvenokosi ljudi su prgavi, a prirodno gojazni su flegmatični i veseljaci. Pojednostavnjivanjem složene društvene sredine i kompleksne osobnosti, stereotipi olakšavaju obradu informacija i lakše snalaženje u određenim situacijama. Sljedstveno tome, relativno je raširena pojava da se nedostupne ili nepotpune informacije o svojstvima pojedinih osoba nadoknađuju "poznavanjem" osobina skupine kojoj on pripada.

U širem značenju, pojam stereotip odnosi se i na često ponavljan, neizvoran postupak ili djelo ili "kliše".

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Riječ „stereotip“ izmislio je Firmen Didot. Ova riječ je označavala tipografski element koji je korišten prilikom štampe umjesto originala. Američki novinar Valter Lipman spojio je ovu metaforu nazvavši stereotip slikom u našim rukama.

U engleskom jeziku riječ „stereotip“ se prvi put pojavljuje u svom modernom značenju 1850. godine kao imenica, i ima značenje slike (predstave) ovjekovječene bez i jedne izmjene.[3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Collins, Ed. (2003): English Dictionary – Complete and Unabridged. HarperCollins Publishers, New York.
  2. ^ Klaić B. (2007): Rječnik stranih riječi. Školska knjiga, Zagreb.
  3. ^ author., Ewen, Elizabeth,. Typecasting : on the arts & sciences of human inequality. ISBN 1-58322-735-0. OCLC 851515042.CS1 održavanje: dodatna interpunkcija (link)