Steve Jobs

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Steve Jobs
Jobs na WWDC 2010. godine, s iPhone 4 u ruci.
Rođenje
Steven Paul Jobs

(1955-02-24) 24. februar 1955.
Smrt
Uzrok smrtiRak gušterače
Alma materHomestead High School
Zanimanjesuosnivač, predsjednik i izvršni direktor Apple Inc.
Investitor i izvršni direktor Pixara
Osnivač i izvršni direktor NeXTa
Poznat(a) popionirstvu u oblasti osobnih računara
Titula6. izvršni direktor Applea
Vrijeme držanja titule16. septembar 199724. august 2011.
PrethodnikGil Amelio
NasljednikTim Cook
Supružnik/ciLaurene Powell (1991–2011)
Djeca4
Lisa Brennan-Jobs, Reed, Erin, Eve
RodbinaMona Simpson (sestra)
Potpis

Steven Paul Jobs III (Stiven Pol Džobs III) bio je američki poslovni "tajkun" i izumitelj. Bio je suosnivač,[1] predsjednik Upravnog odbora[2] i predsjednik kompanije Apple Inc.[3][4]

Zajedno sa Stevenom Wozniakom u garaži punoj jabuka napravio prvi kućni računar "Jabuka" (engleski: Apple). Tako je i imenovao kompaniju koju je osnovao sa Wozniakom.

Poslije nekoliko generacija računara Apple, napravio je računar Lisa. Lisa je bio prvi računar koji je imao ikone na monitoru, što su nekoliko godina kasnije kopirale mnoge softverske kompanije, uključujući i Microsoft u svom Microsoft Windows operativnom sistemu.

Sljedeća generacija računara iz njegove produkcije bio je Macintosh. Macintosh je popularna vrsta jabuka.

U međuvremenu kompanija IBM je izbacila svoju verziju računara koja je bolje prošla na tržištu i značajno potisnula Jobsove računare.

Jobs je bio prinuđen da napusti svoju kompaniju, koju je u međuvremenu prodao i osniva sljedeću kompaniju pod simboličnim imenom "Sljedeći" (engleski: next). NeXT je do 1993. proizvodio visoko sofisticirane računare koji su bili po mnogo čemu revolucionarni, moćni ali i skupi. Njegovo tržište bili su naučnici, grafičari i školstvo. Tim Berners Lee je razvio originalni World Wide Web na jednoj NeXT radnoj stanici u CERN-ovim laboratorijama. Pod Jobsovim vođstvom kreiran je i revolucionarni operativni sistem NextStep, baziran na UNIX-u, koji je u osnovi današnjeg Appleovog Mac OS Xa.

1996. godine Apple Computer se nalazi u najvećoj krizi od osnivanja. Iste godine u dogovoru sa Jobsom Apple kupuje njegov Next za 402 miliona dolara sa namjerom da na bazi NextStep-a izgradi sopstveni operativni sistem za novu generaciju Macintosh računara. Naredne godine Jobs se kao spasilac vraća u Apple i odmah postaje v.d. predsjednika danas preporođene kompanije. Danas je Jobs spiritus movens i predsjednik Upravnog odbora Applea, a od 1986. on je i suosnivač kompanije Animacionog studija Pixar (Pixar Animation Studios, poznat po animiranim filmovima Priča o igračkama (engleski: Toy Story), Život jedne bube (engleski: A Bug's Life) i Tražeći Nema (engleski: Finding Nemo)). Iako mu je od 2001. brisano ono v.d. iz titule, Jobs je rukovodio Appleom za godišnju platu u visini od jednog dolara (zbog čega ga je Ginisova knjiga rekorda (engleski: Guinness World Records) stavila na listu najmanje plaćenih rukovodilaca), sve do augusta 2011., kada je dao ostavku sa mjesta predsjednika Applea.

31. jula 2004. Jobs je operisan od rijetke vrste tumora pankreasa. 2005. isposlovao je izbacivanje iz Appleovih prodavnica svih izdanja kompanije Wiley uvrijeđen objavljivanjem neautorizovane biografije.

Umro je 5. oktobra 2011. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.nytimes.com/1997/09/01/business/an-unknown-co-founder-leaves-after-20-years-of-glory-and-turmoil.html
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 19. 7. 2011. Pristupljeno 26. 8. 2011.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. ^ http://www.apple.com/pr/library/2011/08/24Steve-Jobs-Resigns-as-CEO-of-Apple.html
  4. ^ http://blogs.wsj.com/deals/2011/08/24/steve-jobs-resigns-as-apple-ceo/

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]