Steven Seagal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Steven Seagal
Rođenje (1952-04-10) 10. april 1952 (71 godina)
Lansing, SAD

Steven Frederic Seagal američki je filmski glumac i režiser. Vlasnik je crnog pojasa u aikidu (7. dan).

Biografija[uredi | uredi izvor]

Karijeru je započeo u Japanu kao instruktor aikida, prije nego što se preselio u Los Angeles gdje je snimio svoj prvi film 1988. godine. Postao je poznata akciona zvijezda, a njegovi filmovi su zaradili preko 600 milona dolara širom svijeta. Osnovao je Steven Seagal Enterprises.

Seagal je svoju filmsku karijeru izgradio nastupajući u akcionim filmovima iskoristivši znanje borilačkih vještina.

Prvi je put u Japan otišao 1968. gdje je poučavao engleski jezik i pisao članke za japanske časopise i dnevnike. Ondje je 1975. oženio Miyako Fujitani. Brak u kojem se rodilo dvoje djece, razvrgnut je nakon 11 godina. Kasnije je u Osaki postao majstor borilačke vještine aikido i bio prvi bijelac koji je u Japanu uspješno vodio školu dojoa. Vrativši se 1987. u SAD, u zapadnom Hollywoodu osnovao je školu Ten Shin Dojo. Iste godine oženio je "Ženu u crvenom", Kelly LeBrock, s kojom ima troje djece. Od nje se razveo 1996. Uz pomoć holivudskog agenta Michela Ovitza, Seagal se odlučio za glumačku karijeru i 1988. debitirao u filmu Iznad zakona. Uslijedilo je još nekoliko uspješnih filmova poput Pod opsadom i "Out for justice". Taj slijed prekinut je neuspjehom filma "Smrtonosna zemlja", ali se vratio filmom Pod opsadom 2. Do 1998. snimio je još nekoliko filmova, nakon čega je napravio stanku. Danas živi s manekenkom Arissom Wolf s kojom ima kćerku Savannah.

Tokom višegodišnjeg boravka u Japanu, zainteresovao se za budizam, te se upoznao i sa tibetanskim vjerskim poglavarom Dalai Lamom.

U januaru 2016. Seagal je zvanično postao državljanin Republike Srbije.[1][2]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Stiven Sigal dobio državljanstvo Srbije". Radio Television of Serbia. 10. 1. 2016. Pristupljeno 11. 1. 2016.
  2. ^ Decision was published in Official Gazette Službeni glasnik RS 002/2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]