Stjepan Bosanski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Stjepan Voijslavijević
Vladavina 1082 - 1101.
Prethodnik niko
Nasljednik Ladislav II, kralj Ugarske
Djeca Vukimir Bosanski
nepoznati sin
nepoznata kći
Dinastija Vojislavijevići
Rođenje
Duklja
Smrt oko 1105

Knez Stjepan Vojislavijević je bio prvi vladar srednjovjekovne Bosne i koji je vladao krajem od 1082. pa do 1101. godine. Pripadao je dinastiji bosanskih Vojislavijevića.[potreban citat]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Ljetopis popa Dukljanina ga pominje[potreban citat] kao vazala dukljanskog kralja Bodina, navodeći da je Gospodario vrhbosanskom kneževinom, od Neretve do Vrba. Pretpostavlja se da se termin Vrba odnosi na rijeku Vrbas. U ostacima tvrđave u okolini Zenice pronađene su 1931. godine kamene ploče uklesan lik vladara i natpis na glagoljici:[potreban citat]

Stjepan, knez bosanski.Godina u kojoj je nastala nije zabilježena. Drugi izvori spominju kneza Stjepana kao kneza od zapadne Zete.[potreban citat] Knez Stjepan je imao jednog poznatog sina[potreban citat] (ispod Vukimira je navedena Vukimirova djeca):

Navedeno je dio Stjepanovih potomaka. Knez Stjepan je umro 1101. godine.

Prethodnik Vladavina Nasljednik
prvi vladar Bosne od 1082 - 1101. Ladislav II