Stojan Mutikaša (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Stojan Mutikaša
RežiserFedor Hanžeković
Scenarist(i)Svetozar Ćorović
Uloge
MuzikaBoris Papandopulo
ŽanrDrama
DistributerBosna Film
Premijera1954.
Trajanje99 minuta
ZemljaFNRJ
Jeziksrpskohrvatski

Stojan Mutikaša je film snimljen 1954. godine po istoimenom romanu bosanskohercegovačkog pisca Svetozara Ćorovića. Predstavlja jedno od ranih ostvarenja jugoslavenske kinematografije, a snimljen je u produkciji Bosna filma. Na prvom Filmskom festivalu u Puli, autori su dobili sljedeće nagrade:

Najviše glasova publike:

Radnja[uredi | uredi izvor]

Radnja se odvija krajem 19. vijeka u Bosni i Hercegovini za vrijeme vladavine Austro-Ugarske. Glavni junak u filmu, Stojan dolazi u Mostar, spreman je pod svaku cijenu uspjeti u svojoj namjeri da se obogati. On postaje kalfa kod gazda Sime, čija se supruga Anđa zagledala u njega. Stojan je tokom početka njegovog rada kod gazde Sime zavolio mladu Rosu, ali ju je morao napustiti zbog Anđe kako bi kasnije preuzeo dućan. Nakon gazdine smrti, Stojan preuzima dućan i nastavlja da se služi lihvarskim metodama pokojnika. Postaje opsjednut vlastoljubljem i novcem, zbog čega gubi sve svoje dotadašnje moralne vrijednosti. Upravo zbog toga, ubrzo postaje ozloglašen u gradu, što će na kraju filma dovesti i do njegove propasti.[1][2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "A masterpiece of early Yugoslavian cinema: Stojan Mutikaša". imdb.com. Pristupljeno 6. 3. 2022.
  2. ^ "Stojan Mutikaša". 2.bfi.org.uk. Pristupljeno 6. 3. 2022.


Nedovršeni članak Stojan Mutikaša (film) koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.