Stokesov radijus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Stokesov radijus, Stokes-Einsteinov radijus ili hidrodinamički radijus RH, koji je dobio naziv po Georgeu Gabrielu Stokesu, nije efektivni radijus hidratnih molekula u rastvoru, kao što se često spominje. To je, prije svega, radijus sfere koja se širi na isti način kao i molekula. Ponašanje ove sfere uključuje efekte hidracije i oblika. Pošto većina molekula nije savršeno sferična, Stokesov radijus je manji od efektivnog radijusa (ili rotacionog radijusa). Raširenije molekule će imati veći Stokesov radijus u poređenju sa kompaktnijim molekulama iste molekularne mase.

Kod tečnosti, gdje ne postoji značajna interakcija između molekula otopine i otapala, Stokesov radijus (savršene sfere) je proporcionalan koeficijentu trebha f, a obrnuto proporcionalan viskoznosti η, kao što slijedi:

gdje je Boltzmannova konstanta (u J K-1), koeficijent difuzije (u m2s-1) i temperatura u Kelvinima. Koeficijent trenja se određuje pomoću veličine i oblika molekule koja se razmatra.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nuvola apps edu science.svg Nedovršeni članak Stokesov radijus koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.