Stopa entropije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U matematičkoj teoriji vjerovatnoće, entropijska stopa ili stopa izvorne informacije stohastičkog procesa je, neformalno, vremenska gustoća prosječne informacije u stohastičkom procesu. Za stohastičke procese sa prebrojivim indeksom, stopa entropije je granica spojne entropije od članova procesa podijeljena sa , kao teži beskonačnosti:

kada postoji granica. Alternativna, srodna količina je:

Za jako stacionarne stohastičke procese, . Stopa entropije može se smatrati općim svojstvom stohastičkih izvora; ovo je osobina asimptotske ekviparticije. Stopa entropije može se koristiti za procjenu složenosti stohastičkih procesa. Koristi se u različitim aplikacijama u rasponu od karakterizacije složenosti jezika, slijepog odvajanja izvora, do optimizacije kvantizera i algoritama kompresije podataka. Naprimjer, kriterij maksimalne stope entropije može se koristiti za izbor funkcije u mašinskom učenju.[1]

Pregled[uredi | uredi izvor]

Apsolutnu vrijednost entropije nekoga siatema nije moguće izmjeriti pa se određuje samo njena promjena, kao promjena količnika razmijenjene toplote i temperature. Mjerna jedinica entropije je džul po kelvinu (/).

Entropija je fenomenološka termodinamička veličina stanja kojoj se promjene računaju matematičkim pravilima diferenciranja i integriranja.

Na zatvorenom reverzibilnom putu (Carnotov cirkulatorni proces), kada se konačno i početno stanje poklope, promjena entropije iščezava, Δ = . Prema drugom zakonu termodinamike, entropija sistema termički izoliranih od okoline veća je ili jednaka nuli: Δ, pri čemu se znak jednakosti veže za reverzibilne procese, a znak nejednakosti za ireverzibilne procese u sustavu. Entropija zatvorenih sistema povećava se, jer takvi teže stanju najveće vjerovatnoće, odnosno stanju s najvećom entropijom.

Stope entropije za Markovljeve lance[uredi | uredi izvor]

Budući da je stohastički proces definisan Markovljevim lancem koji je nesvodiv, aperiodični i pozitivno rekurentno ima stacionarnu distribuciju, stopa entropije je nezavisna od početne distribucije.

Naprimjer, za takav Markovljev lanac definiran na brojljivom broju stanja, s obzirom na matriksnog prijelaza , je dat izrazom:

,

gdje = asimptotska distribucija lanca.

Jednostavna posljedica ove definicije je da iid stohastički proces ima stopu entropije koja je ista kao entropija svakog pojedinačnog člana procesa.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Einicke, G. A. (2018). "Maximum-Entropy Rate Selection of Features for Classifying Changes in Knee and Ankle Dynamics During Running". IEEE Journal of Biomedical and Health Informatics. 28 (4): 1097–1103. doi:10.1109/JBHI.2017.2711487. PMID 29969403. S2CID 49555941.
  • Cover, T. and Thomas, J. (1991) Elements of Information Theory, John Wiley and Sons, Inc., ISBN 0-471-06259-6 [1]