Stranka Novi Azerbejdžan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Stranka Novi Azerbejdžan
PredsjednikIlham Aliyev
Osnovana21. novembar 1992
SjedišteBülbül prospekti 13, Baku
Broj članova760.580[1]
IdeologijaAzerbejdžanski nacionalizam,[2]
sekularizam,[2]
liberalni konzervativizam,[2]
socijalna tržišna ekonomija[2]
BojePlava, žuta, bijela
Narodna skupština
69 / 125
Veb-sajt
www.yap.org.az

Stranka Novi Azerbejdžan (SNA; azerbejdžanski: Yeni Azərbaycan Partiyası, akronim YAP) je konzervativna politička stranka u Azerbejdžanu, osnovana u decembru 1992. godine. Stranka je osnovana od strane Heydar Aliyeva, bivšeg predsjednika Azerbejdžana, koji ju je vodio sve do svoje smrti 2003. Trenutni lider stranke je Heydarov sin Ilham Alijev, trenutni predsjednik Azerbejdžana. Stranka Novi Azerbejdžan vladajuća je stranka u Azerbejdžanu.

Stranka Novi Azerbejdžan nastla je po logici raspada Sovjetskog Saveza. Pad Sovjetskog Saveza i Komunističke partije dovela je do osnivanja novih političkih stranaka i uvođenje novih institucija u Azerbejdžanu, koja je postala nezavisna država. Institucije Azerbejdžana su nastale za vrijeme popularnog pokreta koji je započeo 1988. godine, a broj institucija su osnovana početkom 1990-tih. Azerbejdžan, međutim, bio je u ozbiljnoj krizi. U ovom periodu stranku Novi Azerbejdžan je osnovao Heydar Aliyev, bivši komunistički službenik i član KGB. Aliyev je bio kontroverzna ličnost zbog navodne saradnje sa Azeri mafije i nezakonitog bogaćenja. Predsjednik stranke postao je nakon žalbe 91 intelektualaca u kojoj je bio zamolio da dođe na glavu stranke. Na osnivačkoj skupštini stranke održanoj 21. novembra 1992. godine, Aliyev je jednoglasno izabran za predsjednika. Na Osnivačkoj skupštini su uspostavljeni i drugi organi stranke.

Stranka Novi Azerbejdžan ima za cilj uspostavljanje socijalne tržišne ekonomije, i solidarnost i socijalnu pravdu prikazuje kao osnovu njihove ideologije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ruling New Azerbaijan Party will mark membership of 500,000th person (engleski)
  2. ^ a b c d The Program of the New Azerbaijan Party. Stranka Novi Azerbejdžan. Pristupljeno 4. Maj 2014.