Stranka Novi Azerbejdžan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Stranka Novi Azerbejdžan
Predsjednik Ilham Alijev
Godina osnivanja 21. novembar 1992
Sjedište Bülbül prospekti 13, Baku
Broj članova 494 351[1]
Ideologija azerbejdžanski nacionalizam,[2]
sekularizam[2]
liberalni konzervativizam[2]
socijalne tržišne ekonomije[2]
Boja/e Plava, žuta, bijela
Narodne skupštine
72 / 125
Web stranica: www.yap.org.az

Stranka Novi Azerbejdžan (SNA; azerbejdžanski: Yeni Azərbaycan Partiyası, akronim YAP) je konzervativna politička stranka u Azerbejdžanu je osnovana u prosincu 1992. godine Stranka je osnovana od strane Hejdar Aliyev, bivši predsjednik Azerbejdžana, koji je vodio sve do svoje smrti 2003. Njegov trenutni lider jeIlham Alijev , trenutni predsjednik Azerbejdžana. Novi Azerbejdžan stranka vladajuće stranke u Azerbejdžanu.

New Azerbejdžan party nastao po logici raspada Sovjetskog Saveza. Pad Sovjetskog Saveza i Komunističke partije dovela je do osnivanja novih političkih stranaka i uvođenje novih institucija u Azerbejdžanu, koja je postala nezavisna država. Institucije Azerbejdžana su nastale za vrijeme popularne pokreta koji je započeo 1988. godine, a broj institucija su osnovana početkom 1990-tih. Azerbejdžan, međutim, bio je u ozbiljnoj krizi. U ovom periodu osnovana u New Azerbejdžan stranka je osnovala Hejdar Alijeva, bivšeg komunističkog službene i član KGB. Alijev je bio kontroverzna ličnost što čini za saradnju sa Azeri mafije i nezakonito bogaćenje. Predsjednik SNA i postao nakon žalbe 91 intelektualaca u kojoj je bio zamolio da dođe u glavu stranke. Na osnivačkoj skupštini stranke održanoj 21 nov 1992 Aliyev je jednoglasno izabran za predsjednika. Na Osnivačkoj skupštini su uspostavljeni i drugih organa stranke.

Stranka je zvanično postavljen na poziciju desnog centra. SNA ima za cilj uspostavljanje socijalne tržišne ekonomije, i solidarnost i socijalnu pravdu prikazuje kao osnovu njihove ideologije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ruling New Azerbaijan Party will mark membership of 500,000th person (engleski)
  2. ^ a b c d The Program of the New Azerbaijan Party. Stranka Novi Azerbejdžan. Pristupljeno 4. Maj 2014.