Stranputica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Stranputica
Izvorni naslovSideways
RežiserAlexander Payne
ProducentMichael London
Scenarist(i)
Uloge
MuzikaRolfe Kent
Žanr
KinematografijaPhedon Papamichael Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
  • Kevin Tent Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
  • Searchlight Pictures Izmijeni na Wikipodacima
DistributerFox Searchlight Pictures
Premijera2004.
Trajanje123 minute
ZemljaSAD
JezikEngleski

Stranputica je američka crna komedija snimljena 2004. godine u režiji Alexandera Paynea koji je zajedno sa Jimom Taylorom napisao scenarij. Adaptiran po istoimenom romanu Rexa Picketta, Stranputica prati dvojicu prijatelja u njihovim četrdesetim godinama, Milesa Raymonda (Paul Giamatti), depresivnog učitelja i neuspješnog pisca, i Jacka Colea (Thomas Haden Church), glumca na zalasku karijere, koji putuju na sedmicu dana u obilasku vinskog regiona Santa Barbara u Kaliforniji s ciljem da se provedu prije Jackovog vjenčanja. Sandra Oh i Virginia Madsen također se pojavljuju u sporednim ulogama. Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, 13. septembra 2004., a u američkim kinima počeo se prikazivati 22. oktobra 2004. godine.

Film je osvojio Oscara za najbolji adaptirani scenarij i bio je nominovan za Oscara za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg sporednog glumca (Haden Church) i najbolju sporednu glumicu (Madsen). Filmski kritičar Mark Dujsik ocijenio je da "film ima veliko zadovoljstvo u pronalaženju apsurdnosti u rutini i raščlanjuje sve nedostatke ljudske prirode, koji su ujedno i kamen temeljac velikoj komediji koja se zove život."[1]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Miles Raymond je neuspješni pisac, ljubitelj vina i razvedeni, depresivni, alkoholičar srednjih godina koji radi kao učitelj engleskog jezika i živi u San Diegu. On odlučuje da odvede Jacka Colea, svog prijatelja koji uskoro treba da se oženi i bivšeg cimera s koledža, na putovanje kroz vinarske predjele doline Santa Ynez. Iako Colea svi i dalje prepoznaju, njegova glumačka karijera izgleda da je dostigla vrhunac prije nekoliko godina, kada je imao ulogu u popularnoj TV sapunici. On sada radi glasne snihronizacije za reklame i planira da sa svojim budućim puncem uđe u uspješno poslovanje s nekretninama. Miles želi provesti sedmicu dana odmora, ispunjenu igranjem golfa i uživanjem u dobroj hrani i vinu. Međutim, na Milesovo zaprepaštenje, Jack planira da ganja ženske i želi još jednu seksualnu aferu prije nego što uplovi u bračni život.

Po dolasku u vinarijsko područje, njih dvojica posjećuju Milesov omiljeni restoran, The Hitching Post, i susreću Mayu, konobaricu koju je Miles slučajno upoznao. Jack osjeća da je Maja zainteresovana za Milesa, ali on misli da je udata. Jack laže Mayi da je Milesov rukopis prihvaćen za objavljivanje, iako je u stvarnosti samo na razmatranju. Tokom degustacije u lokalnoj vinariji, Jack i Miles upoznaju prodavačicu vina Stephanie, koja također poznaje Mayu. Jacka odmah privlači Stephanie i organizuju sastanak u četvoro, otkrivajući da Maja više nije udata.

Tokom sastanka, Miles u pijanom stanju naziva telefonom Vicki, svoju bivšu ženu, nakon što je saznao od Jacka da se ponovo udala. Dva para odlaze u u kuću Stephanie, gdje ona i Jack odlaze u njenu spavaću sobu zbog seksa. Miles i Maya se povezuju kroz obostrani interes za vino. Maja kaže da završava magistarski studij hortikulture kako bi mogla da se izvuče iz dosadnog posla konobarisanja. Oni odlaze odvojeno, ali ne prije nego što joj Miles da kopiju svog rukopisa. Jackova afera sa Stephanie se nastavlja, sve do tačke u kojoj počinje da vjeruje da se zaljubljuje; očinski se odnosi prema njenoj kćerki i predlaže Milesu da se presele tu da bi bili bliži sa Stephanie. Želi i da opozove svoje venčanje. Nakon što su proveli dan zajedno, Miles i Maya su se vratili u njen stan i vodili ljubav. Sljedeće jutro, Miles slučajno otkriva Mayi da Jack treba da se ženi uskoro. Zgrožena zbog Jackovog nepoštenja, Maya ostavlja Milesa i kaže sve Stefani, koja, sva bijesna i svjesna da je iskorišćena, udara Jacka i slomi mu nos.

Kada je otkrio da je njegov rukopis odbijen, Miles se teško opija u vinogradu. Kada mu barmen odbija nasuti još jedno piće, on na kraju ispija vino iz bokala gdje se odlagao višak nakon degustiranja, i tako stvarajući scenu i svađu. Te noći, Jack se spaja sa drugom konobaricom po imenu Cammi, koja ga prepoznaje iz glumačke karijere. Nekoliko sati kasnije, Jack se pojavljuje u motelu - go i priznajući Milesu da se Cammijin suprug vratio kući dok su ona i Jack imali seks. Jack je bio prisiljen pobjeći bez svoje odjeće i novčanika (u kojem se nalazi par nezamjenljivih vjenčanih prstena). On ubjeđuje Milesa da se ušunja u kuću, gdje zatiče Cammi i njenog supruga koji imaju seks. Miles zgrabi novčanik i trči, jedva da je pobjegao Cammijinom bijesnom mužu, koji ga progoni potpuno go.

Da bi objasnio svoj slomljeni nos svojoj vjerenici, Jack udara Milesov Saab 900 u drvo, kako bi sve izgledalo da su imali saobraćajnu nesreću. Njih dvojica se vraćaju u kuću Jackove zaručnice, gdje je Jack dočekan otvorenim rukama. Miles se u međuvremenu odvezao u svom oštećenom automobilu. Nakon ceremonije vjenčanja, Miles nailazi na svoju bivšu suprugu Vicki i upoznaje njenog novog muža. Saznajući da je trudna, Miles biva još više razočaran. Sam, pije svoje cijenjeno vino, iz 1961. Château Cheval Blanc, iz jednokratne čaše od stiropora u restoranu brze hrane. Kako vrijeme prolazi Miles se vraća u rutinu školske nastave. Jednog dana prima poruku na telefonu od Maye, koja kaže da je uživala u njegovom rukopisu i poziva ga da je posjeti. Miles se vraća u vinarijsko područje i kuca na Mayina vrata.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Nagrade i nominacije (Američke filmske akademije)[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Sideways (2004)". Rotten Tomatoes. Pristupljeno 4. 1. 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]