Idi na sadržaj

Višeslojni pločasti epitel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Višeslojni pločasti epitel
H&E-om obojeno tkivo normalnog jednjaka, uzeto biopsijom, sa vidljivim slojevitim pločastim ćelijama epitela
Presjekk ljudske kože koji prikazuje slojevitu površinu pločastog epitela, koji se naziva epiderma. Sloj keratina ovdje je nazvan stratum corneum
Detalji
SistemKoža
Identifikatori
THH2.00.02.0.02025, H2.00.02.0.02030
FMA45563
Anatomska terminologija

Višeslojni pločasti epitel, stratificirani pločasti epitel ili stratificirani skvamozni epitel, sastoji se od pločastih (skvamoznih, spljoštenih) epitelnih ćelija raspoređenih u slojevima na baznoj membrani. Samo je jedan sloj u kontaktu s osnovnom membranom; ostali slojevi se međusobno lijepe kako bi održali strukturni integritet. Iako se ovaj epitel naziva pločastim, mnoge ćelije u slojevima možda neće biti spljoštene; to je zbog konvencije o imenovanju epitela prema tipu ćelija na površini. U dubljim slojevima ćelije mogu biti stubaste, cilindrične ili kuboidne.[1]

U ovakvim epitelima, ne postoje međućelijski prostori. Ova vrsta epitela vrlo je pogodna za tjelesna područja koja su podvrgnuta stalnoj abraziji, jer se najdeblji slojevi mogu uzastopno odvajati i zamijeniti prije nego što se izloži bazna membrana.

Ovaj epitel tvori vanjski sloj kože i unutrašnju sluznicu usta, jednjaka i vagine.[2]

Struktura[uredi | uredi izvor]

Nekeratinizirani[uredi | uredi izvor]

Nekeratinizirane površine moraju se održavati vlažnim, putem tjelesnih sekreta, kako bi se spriječilo njihovo isušivanje.

Primjeri nekeratiniziranog slojevitog skvamoznog epitela uključuju neke dijelove usne šupljine, očnu konjunktivu, jednjak, vanjske ženske genitalije i vaginu.

Čak i nekeratinizirane površine, koje se sastoje od keratinocita, imaju manji površinski keratinizirani sloj različite debljine, ovisno o starosti epitela i oštećenjima koja je pretrpio.

Keratinizirani[uredi | uredi izvor]

Keratinizirane površine zaštićene su od apsorpcije, proteinom keratina. Keratinizirani epitel ima na površini nataložen keratin, koji ga čini nepropusnim i suhim. Primjeri keratiniziranog slojevitog skvamoznog epitela uključuju kožu, epidermu dlanova i tabana ,[3] i žvačnu sluznicu.

Dodatne slike[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Tortora, Gerard J.; Derrickson, Bryan (2012). Introduction to the Human Body. The Essentials of Anatomy and Physiology (9th izd.). John Wiley & Sons, Inc. str. 84. ISBN 978-0470-59892-4.
  2. ^ Human Anatomy Laboratory Manual with Cat Dissections 7th Edition. Pearson. str. 58. ISBN 978-0-321-88418-3.
  3. ^ Pratt, Rebecca. "Stratified Squamous Epithelium (Keratinized)". AnatomyOne. Amirsys, Inc. Arhivirano s originala, 29. 10. 2013. Pristupljeno 28. 9. 2012.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]