Suad Hota

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Suad Hota (Sarajevo, Jugoslavija) bosanskohercegovački je vozač brdskih utrka.On je bh prvak u kategoriji H15/E1 2000. Trenutno, on vozi automobil Lancia Delta Integrale.Živi u Sarajevu, gdje je vlasnik automehaničarske radnje.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rani život[uredi | uredi izvor]

Hota je rođen u Sarajevu u općini Vogošća. Tu je odrastao i stekao ljubav prema utrkama i automobilima.Njegov je otac bio vlasnik servisa za motocikle.Počeo je voziti jako mlad,vozio je motocikl od pete,a automobil od četrnaeste [1] .Ipak prestao je voziti motocikle nakon nesreće, a od tada vozi samo automobile.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Karijeru je započeo u '80-ih prvenstvu tadašnje Jugoslavije, ali zbog rata, njegova solo karijera krenula je 2000-ih. Njegov prvi automobil bio je Zastava Yugo. Taj automobil je imao Fiatov motor sa 16 ventila.Svoju karijeru započeo je na brdskoj utrci "Gračanica." Trenutni automobil je kupio 2003.U početku,imalo je 250 konjskih snaga, a sada više od 500.

Lancia Delta Integrale[uredi | uredi izvor]

Hotina Lancia najbrži je automobil u BiH. A sve je počelo prije nekoliko godina u maloj radionici u Sarajevu. Svoje ideje Hota je u djelo proveo uz pomoć Adina Begovića i Admira Ćatića. Trio fantastico čijim venama umjesto krvi kao da teku oktani i adrenalin, prije par godina dovezli su u ovu Lanciu, automobil bez srca, ali sa dušom. Hota ju je kupio bez motora, onako, baš kao hrpu željeza. Ali, znao je šta želi. Godine truda isplatile su se. Ovaj automobil stazu od 402 metra sada prelazi za 11,2 sekunde, ne računajući vrijeme reakcije. Ispočetka je na njegovoj Laniciji urađen samo blagi tunning. Imala je praktično serijski motor, jer Hota nije imao novca da odmah kupi sve potrebne dodatke. Bilo je to “mizernih” 250 KS. Međutim, već godinu kasnije, snaga je porasla na 300 KS. Iz godine u godinu neumoljivo je rasla. Danas, nakon što je na njoj urađeno sve što je na automobilu moguće napraviti, pod haubom ove Lanicije krije se cijela ergela. Gotovo 500 i to sirovih konjskih snaga, bez nitra, na svega 1.200 kilograma, koliko iznosi masa automobila.

Osobni život[uredi | uredi izvor]

Hota živi u Sarajevu.U braku s Jasminkom s kojom ima sina Benjamina.

Postignuća[uredi | uredi izvor]

Hota je osvojio tri titule prvaka BiH(2010,2011,2012).

Sezona Tim Automobil Utrke Pobjede Plasman
2006 AK Hota Racing Lancia Delta Integrale 7 2 2
2007 AK Hota Racing Lancia Delta Integrale 6 3 2
2009 Ak Arc Racing Lancia Delta Integrale 5 2 2
2010 Ak Arc Racing Lancia Delta Integrale 4 3 1
2011 Ak Arc Racing Lancia Delta Integrale 5 3 1
2012 Ak Arc Racing Lancia Delta Integrale 9 4 1


Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]