Sulejman-Hamza Puzić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sulejman-Hamza Puzić (1850 - 1941) je bio jedna od najmarkantnijih ličnosti Mostara i čovjek od najvišeg ugleda u cijeloj Hercegovini. Od početka 20. vijeka bio je jedan od prvaka u borbi za vjersko-prosvjetnu autonomiju bosansko-hercegovačkih muslimana. Kao učenik 4. razreda ruždije spjevao je didaktičku kasidu od 265 stihova "Ibrahim Terzija", po uzoru "Avdije" Jusuf-bega Čengića, koja se širila u prijepisima, a prvi put je štampana 1927. Spjevao je na turskom jeziku[1] mnoge hronograme, gazele i rubaije.

Reference[uredi | uredi izvor]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Sulejman-Hamza Puzić koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.