Sulejman Veličanstveni (serija)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sulejman veličanstveni (tur. Muhteşem Yüzyıl ) je turska historijska serija koja je svoju premijeru doživjela 5. januara 2011. godine na turskoj televiziji Star TV.

Serija se u Bosni i Hercegovini emituje od 27. augusta na OBN TV.

Scenario[uredi | uredi izvor]

Počinje veličanstveni vijek Osmanskog carstva. Veličanstveni uspon Sultana Sulejmana u svom je zamahu... Kada je kao dvadesetšestogodišnjak otpočeo svoju vladavinu, Sultan Sulejman imao je cilj - ojačati Osmansko carstvo, tako da bude nepobjedivo, snažnije čak i od imperije Aleksandra Velikog. Vladao je 46 godina i za to vrijeme postao je najveći ratnik i vladar Istoka i Zapada. Sulejman je vijest o nasljeđivanju prijestolja primio 1520. godine, dok je bio u lovu. Nesvjestan da će morati da vlada u suprotnosti sa svojim uvjerenjima i snovima, on ostavlja suprugu Mahidevran i svog sina, princa Mustafu, u palati u Manisi. Sa svojim prijateljem Ibrahimom kreće da preuzme prijestolje u Topkapi palati u Istanbulu. Dok su oni započinjali dugo putovanje, Otomanski brod zaplovio je sa Krima preko Crnog mora, donoseći robinje, kao dar Palati. Tu je bila i Aleksandra la Rosa, kćerka ukrajinskog pravoslavnog svećenika. Ova mlada devojka oteta je od porodice i prodata u bijelo roblje. Bila je neprijatna prema otomanskim slugama na brodu, nesvjesna da će postati Hurem, sultanija, majka prinčeva, koja će zajedno za suprugom vladati Veličanstvenim Carstvom i biti svjedok mnogih krvoprolića i intriga. Kao i bacanje svijeta pod noge, i velika strast koja Sultana veže za Hurem imat će veliku cijenu. Kada vidi da je njegov najbolji prijatelj i Veliki vezir Ibrahim pogubljen, Sulejman će biti prinuđen da naredi pogubljenje rođenih sinova... Igra moći za Hurem će biti krvava i nemilosrdna. Ali ona će prihvatiti sve što vodi do konačne pobjede...

Uloge[uredi | uredi izvor]