Sunčani vjetar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sunčani vjetar
AutorArthur C. Clarke
Originalni nazivThe Wind from the Sun
ŽanrNaučna fantastika
IzdavačHarcourt Brace Jovanovich
Datum izdanja1972
Vrsta koricaTvrde korice
Broj stranica193
ISBN broj0-15-196810-1

Sunčani vjetar (engleski: The Wind from the Sun) je zbirka naučnofantastičnih kratkih priča engleskog pisca Arthura C. Clarkea, originalno objavljena 1972. godine. Neke od priča su se prvobitno pojavile u brojnim publikacijama.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Zbirka uključuje slijedeće:

  1. Predgovor (engleski: Preface)
  2. Hrana bogova (engleski: The Food of the Gods) - teaser na zadnjoj korici: "U svijetu u kojem se čovjek mršti na svoje pretke mesoždere i uživa u potpuno sintetičkoj hrani, kanibalizam postaje pitanje dana."
  3. Maelstrom II (engleski: Maelstrom II) - Otac astronaut raduje se povratku kući svojoj porodici na Zemlji, ali ga susreće nesreća opasna po život.
  4. Sjajni (engleski: The Shining Ones) - Sumnja se da je sabotaža u priobalnoj sovjetskoj bazi, gdje će za nekoliko dana svijetu biti objavljena revolucionarna termalnoelektrična tehnologija.
  5. Sunčani vjetar (engleski: The Wind from the Sun) - Teaser na zadnjoj korici: "U SVEMIRU— kosmičko jedrenje-iko?? Dođite da jašete sunčevim vjetrovima u međuzvjezdanom jedrenju vijeka!" Problemi nastaju za takmičare tokom ove trke na Mjesec.
  6. Tajna (engleski: The Secret) - Nešto sumnjivo se dešava u laboratoriji na Mjesecu... Inspektor traži od naučnika istinu o Mjesecu i dugovječnosti čovječanstva.
  7. Posljednja komanda (engleski: The Last Command) - Vrhovni komandant supersile izdaje svoju posljednju komandu putem unaprijed snimljene poruke nakon što su on i cijela nacija potpuno uništeni.
  8. Biraj F za Frankensteina (engleski: Dial F for Frankenstein) - Tehnološka ekipa raspravlja o čudnim događajima budući da su povezali svjetski telekomunikacioni sistem sa satelitskom mrežom.
  9. Okupljanje (engleski: Reunion) - Poruka od vanzemaljaca, upućena ljudima na Zemlji, koja govori o porijeklu čovječanstva i lijeku za boju kože.
  10. Snimak (engleski: Playback) - Monolog svijesti čovjeka koji je sačuvan na magnetnoj traci.
  11. Svjetlo tame (engleski: The Light of Darkness) - Atentator planira da ukloni diktatora svoje afričke zemlje.
  12. Najduža naučno-fantastična priča ikada ispričana (engleski: The Longest Science-Fiction Story Ever Told) - Rekurzivno pismo u kojem žalbe na plagijat.
  13. Herbert George Morley Roberts Wells, Esq. (engleski: Herbert George Morley Roberts Wells, Esq.) - Clarkeov komentar zašto je pobrkao "The Anticipator" sa "The Accelerator". Klark je neko vrijeme vjerovao da je "The Anticipator" napisao H. G. Wells, i čak je objavio ovu lažnu činjenicu, sve dok jedan Wellsov obožavatelj nije ukazao na grešku.
  14. Volim taj univerzum (engleski: Love That Universe) - Naučnik vjeruje da je Zemlja u opasnosti i da je civilizacija koja živi u središnjem čvorištu naše galaksije naša jedina nada. Ali, kako ćemo ih kontaktirati?
  15. Krstaški rat (engleski: Crusade) - U svijetu koji ne kruži nijednom zvijezdom, inteligentno, ali nebiološko biće traži drugi život u svemiru poput sebe.
  16. Okrutno nebo (engleski: The Cruel Sky) - Naučnik, koji je rođeni invalid, penje se na Mount Everest uz pomoć svog izuma levitacije i uz vodstvo svog perspektivnog pomoćnika. Međutim, ubrzo nakon što su se počeli spuštati s vrha, olujni vjetrovi odnijeli su njih i njihove levitatore s lica planine.
  17. Neutronska plima (engleski: Neutron Tide) - Zapovjednik u pismu objašnjava kako je zemaljski ratni brod uništen kada je prošao preblizu gravitacijskom polju neutronske zvijezde.
  18. Tranzit Zemlje (engleski: Transit of Earth) - Posljednji preživjeli astronaut prvog slijetanja s ljudskom posadom na Mars radi na dovršenju svojih opservacija i snimanja Zemljinog tranzita preko lica Sunca. On i još četvorica ostali su napušteni kada se permafrost otopio ispod broda u slijetanju i on se prevrnuo. Ostali su počinili samoubistvo kako bi mu osigurali da preživi da bi napravio ova zapažanja, a on razmišlja kako će počiniti samoubistvo nakon što se tranzit završi.
  19. Susret sa meduzom (engleski: A Meeting with Medusa) - Teaser na zadnjoj korici: "MEĐU PLANETAMA — Preživite hidrogenske oluje Jupitera sa Hauardom Falkonom (nekada čovjek, a sada kiborg) dok ide tamo gdje ni jedan čovjek nije otišao!"

Reference[uredi | uredi izvor]

  • "ISFDB". Pristupljeno 5. 12. 2007. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  • Contento, William G. "Index to Science Fiction Anthologies and Collections, Combined Edition". Arhivirano s originala, 10. 1. 2008. Pristupljeno 5. 12. 2007. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]