Sunderland

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Sunderland (Tyne i Wear))
Sunderland
Grad
Država Engleska
Regija Sjeveroistok
Grofovija Tyne i Wear
Stanovništvo 174,286 (2011)
Vremenska zona GMT
Veb-sajt: sunderland.gov.uk

Sunderland jest grad i luka u engleskoj regiji Sjeveroistok. Pripada grofoviji Tyne i Wear. Leži na ušću rijeke Wear. Nalazi se 387 km sjeverno od Londona i 17 km jugoistočno od Newcastla na Tyneu.[1] Godine 2011. grad je imao preko 170.000 stanovnika.

Historijski gledano, u grofoviji Durham bila su tri naselja na mjestu današnjeg Sunderlanda. Na južnoj strani rijeke se nalazi Monkwearmouth koji je nastanjen 674, kada je biskup Benedict osnovao manastir Wearmouth-Jarrow. Nasuprot samostanu na južnoj obali nalazi se Bishopwearmouth, koji je osnovan 930. Prema ušću rijeke nalazilo se selo pod nazivom Sunderland, danas poznato kao East End. U 12. vijeku Sunderland dobija status grada. Tokom vijekova grad se razvio u luku. U 17. vijeku je bio rudarski centar. Potom je postao važno brodogradilište.

Tokom 1980-ih zatvaraju se rudnici i brodogradilišta. Umjesto njih razvijaju se elektronička, hemijska i automobilska industrija, te proizvodnja papira. Godine 1992. osnovan je gradski univerzitet.[2] Nadomak grada nalaze se dvije turističke destinacije, Roker i Seaburn.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.distancefromto.net/distance-from-sunderland-gb-to-newcastle-upon-tyne-gb
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 2. 5. 2016. Pristupljeno 3. 5. 2016.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]