Supermarket

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Unutrašnjost supermarketa Maksi
Izgled spakovane robe na policama u supermarketu

Supermarket je vrsta prodavnice u kojoj je kupcima na raspolaganju veliki broj brendova hrane, pića, kućnih proizvoda i drugih artikala, sortiranih po namjeni u odjeljke (odjeljenja) i postavljenih na police.

Supermarketi kombinirani s robnom kućom zovu se hipermarketi. Nalaze se obično u okviru trgovinskih lanaca prodavnica.

Izgled[uredi | uredi izvor]

U gotovo svakom supermarketu postoje odjeljenja za voće, povrće, konditorske proizvode (slatkiši, keks, čokolade), pića (voda, sok, gazirana pića), smrznute proizvode (pavlaka, mlijeko, kiselo mlijeko) i tehniku (televizori, računari, manji kućni aparati). Neki supermarketi prodaju i odjeću, alkohol, sportsku opremu, društvene igre i dr. U njima se nalaze i dugački frižideri sa suhomjesnatim proizvodima na kojim radi jedan ili više radnika.

Supermarketi radi efikasnosti moraju imati veći broj kasa za plaćanje. Sve više se u supermarketima uspostavlja praksa uvođenja brzih kasa na kojima kupci s manjim brojem artikala mogu brže završiti kupovinu bez čekanja ostalih koji imaju mnogo više artikala od njih. Granica za brze kase uglavnom se uspostavlja na pet ili deset artikala. Postoje i supermarketi sa samouslužnim kasama.