Susedgrad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ruševine tvrđave

Susedgrad je srednjovjekovna tvrđava u Hrvatskoj na krajnjim sjeverozapadnim obroncima Medvednice. Sjedište Susedgrada se nalazi u Podsusedu. Zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Na ovom prostoru pronađen je grob iz 9. stoljeća. Uz sahranjenog ratnika je pronađen željezni meč s pripadajućim lijevanim brončanim okovima s pomoću kojih je mač bio vezan uz pojas.

Susedgrad je bio podignut na strateški važnom mjestu na jugozapadnim obroncima Medvednice, u blizini Medvedgrada i Samobora. Bio je središte susedgradsko-stubičkog vlastelinstva. Pretpostavlja se da je prije izgradnje Susedgrada na tom mjestu postojala manja srednjovjekovna tvrđava.

U historijskim izvorima prvi put se spominje 1316. godine, a dao ga je podići hrvatski-ugarski kralj Karlo I Robert. Bio je u vlasništvu nekoliko velikaških obitelji, ali se ponajprije veže uz Franju Tahyja. U doba turske opasnosti utvrđuje se i oko 1530. godine.[2] Pod zidinama Susedgrada izbila je 1573. velika seljačka buna. Grad je napušten nakon požara u 17. stoljeću, a prvenstveno je napušten zbog gubitka strateške važnosti.

Galerija[uredi | uredi izvor]


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Zagreb, Stari grad Susedgrad u Podsusedu, Oznaka dobra: RZG-0086-1969., pristupljeno 11. septembra 2014.
  2. ^ "Susedgrad" (jezik: hrvatski). Pristupljeno 21. 3. 2022.