Sutilija (Seget Gornji)

Koordinate: 43°31′44″N 16°13′04″E / 43.52889°N 16.21778°E / 43.52889; 16.21778
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sutilija
Najviša tačka
Visina302 m
Koordinate43°31′44″N 16°13′04″E / 43.52889°N 16.21778°E / 43.52889; 16.21778
Geografija
Sutilija nalazi se u Hrvatska
Sutilija
Sutilija
Lokacija u Hrvatskoj
LokacijaSeget Gornji, Trogir, Splitsko-dalmatinska županija, Republika Hrvatska
Država Hrvatska
LanacDinaridi

Sutilija je brdo kod naselja Seget Gornji blizu Trogira, Splitsko-dalmatinska županija, Republika Hrvatska. Njegova najviša tačka nalazi se na nadmorskoj visini od 302 metra. Na brdu postoji nekoliko značajnih zaštićenih kulturnih dobara.

Brdo je smješteno sa sjeverozapadne strane trogirskog Malog polja. Raslinje na njemu je vrlo oskudno, osim na samom vrhu, gdje se mjestimično nalazi drveće. Na sjeveroistočnom obronku brda postoji dubok majdan, koji se tamo nalazi još od rimskog doba, a u funkciji je i danas. Na području brda postoje lokalni putevi, a prema arheološkim nalazima uza zapadne obronke išao je starorimski put.

Sa Sutilije se pruža pogled na jug prema Trogiru, ostrvu Čiovu te dalje prema otvorenom moru i udaljenim ostrvima. Brdo je uključeno u turističke aranžmane pa tuda prolaze izletničke rute koje vode duž sela trogirske i segetske rivijere i zaleđe, kroz vinograde, maslinike i polja. One uključuju nekadašnji Napoleonov put i srednjovjekovnu crkvu svetog Ilije, koja se nalazi na vrhu Sutilije.

Bogata arheološka nalazišta na brdu uključuju ostatke kamenih bedema, prapovijesne primjerke lokalne grnčarije, amfora i keramičkih posuda, te nakit i druge metalne predmete (fibule, pincete i sl.). Zbog dobrog strateškog položaja, mogućnosti kontrole okolne teritorije i akvatorije Kaštelanskog zaliva i Šoltanskog kanala, na brdu je u željezno doba podignuto naselje. Ostaci bedema upućuju na to da je ovdje postojala starovjekovna gradina-utvrđenje, nastala najvjerovatnije u 8. vijeku p.n.e. U rimskom periodu tu se nalazio kamenolom, kojeg pominje Plinije Stariji, antički pisac i ugledan naučnik. Romanička rimokatolička crkva sv. Ilije još je jedno od zaštićenih kulturnih dobara, a podignuta je na najvišoj tački Sutilije u 12. vijeku, i po njoj je brdo dobilo ime. Uz crkvu se nalazi lokalno groblje.

Slike[uredi | uredi izvor]

Na najvišoj tački brda nalaze se arheološki objekti

Crkva svetog Ilije

Pogled sa Sutilije prema moru

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]