Suvereni malteški vojni red

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Suvereni malteški vojni red
Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta
Zastava Suvereni malteški vojni red Grb Suvereni malteški vojni red
Zastava Grb
HimnaAve Crux Alba (lat.)
Položaj Suvereni malteški vojni red
Glavni grad Palazzo Malta Via dei Condotti 68 Rim, Italija
Službeni jezik italijanski
Državno uređenje Monarhija
Stanovništvo
• Ukupno
3 građanina

13,000 članova

80,000 volontera 
Valuta Malteški scudo

Suvereni jerusalemski, rodoski i malteški vojni red svetog Ivana ili Suvereni Red svetog Ivana Jerusalemskog od Rodosa i od Malte, bolje poznatiji kao Suvereni malteški vojni red (SMOM) ili samo Malteški red (ita. Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta) je rimokatolički viteški red gdje se sjedište nalazi u Rimu, Italija. Osim dviju zgrada u Rimu oni nemaju vlastito državno područje.

Malteški red danas se prije svega bavi medicinskom i socijalnom pomoći, te humanitarnim intervencijama. Do danas je Red razvio bolničku i humanitarnu aktivnost u više od 110 zemlja. Poglavar je kardinal Raymod Leo Burke.

Suvereni malteški vojni red posjeduje dvije zgrade u Rimu. Jedna, Palazzo di Malta u Via dei Condotti 68, blizu poznatog Španskog trga (Piazza di Spagna) u Rimu, u kojoj se nalazi veliki meštar (lat. magister, "učitelj") Reda sa upravom, a druga, Villa Malta sull'Aventino, podalje u Rimu, u kojoj se nalazi sjedište Rimskog samostana.

Izdaje vlastite poštanske marke, isto tako i svoje registracijske pločice i imaju svoju valutu, Malteški scudo.

Politika[uredi | uredi izvor]

Suvereni malteški vojni red ima diplomatske odnose sa preko 100 zemalja i stalni je promatrač u UN-u, UNESCO-u, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO) i ima predstavnike u Vijeću Evrope, te ambasadora u Evropskoj uniji.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]