Suvereni malteški vojni red

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Suvereni malteški vojni red
Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta
Zastava Suvereni malteški vojni red Grb Suvereni malteški vojni red
Zastava Grb
HimnaAve Crux Alba (lat.)
Položaj Suvereni malteški vojni red
Službeni jezik italijanski
Državno uređenje Monarhija
Stanovništvo
 -  Ukupno 3 građanina

13,000 članova

80,000 volontera 
Valuta Malteški scudo

Suvereni jerusalemski, rodoski i malteški vojni red svetog Ivana ili Suvereni Red svetog Ivana Jerusalemskog od Rodosa i od Malte, bolje poznatiji kao Suvereni malteški vojni red (SMOM) ili samo Malteški red (ita. Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta) je rimokatolički viteški red gdje se sjedište nalazi u Rimu, Italija. Osim dviju zgrada u Rimu oni nemaju vlastito državno područje.

Malteški red danas se prije svega bavi medicinskom i socijalnom pomoći, te humanitarnim intervencijama. Do danas je Red razvio bolničku i humanitarnu aktivnost u više od 110 zemlja. Poglavar je kardinal Raymod Leo Burke.

Suvereni malteški vojni red posjeduje dvije zgrade u Rimu. Jedna, Palazzo di Malta u Via dei Condotti 68, blizu poznatog Španskog trga (Piazza di Spagna) u Rimu, u kojoj se nalazi veliki meštar (lat. magister, "učitelj") Reda sa upravom, a druga, Villa Malta sull'Aventino, podalje u Rimu, u kojoj se nalazi sjedište Rimskog samostana.

Izdaje vlastite poštanske marke, isto tako i svoje registracijske pločice i imaju svoju valutu, Malteški scudo.

Politika[uredi | uredi izvor]

Suvereni malteški vojni red ima diplomatske odnose sa preko 100 zemalja i stalni je promatrač u UN-u, UNESCO-u, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO) i ima predstavnike u Vijeću Evrope, te ambasadora u Evropskoj uniji.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]