Idi na sadržaj

Svemirska sonda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Napuštena svemirska sonda Pioneer H iz 1974., izložena u Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i svemira
Dijagram postojećih misija Sunčevog sistema (pogledajte Referenca [1] za najnoviju verziju)

Svemirska sonda ili jednostavno sonda je robotska letjelica koja ne kruži oko Zemlje, već istražuje dalje u svemiru.[2] Svemirska sonda se može približiti Mjesecu; putovati kroz međuplanetarni prostor; preletati, orbitirati, ili sletati ili letjeti na druga planetarna tijela; ili ući u međuzvjezdani prostor.

Svemirske agencije SSSR-a (kasnije Rusije ), Sjedinjenih Država, Evropske unije, Japana, Kine, Indije i Izraela zajedno su lansirale sonde na nekoliko planeta i mjeseca Sunčevog sistema, kao i na niz asteroida i komete.

Međuplanetarne putanje[uredi | uredi izvor]

Jednom kada sonda napusti blizinu Zemlje, njena putanja će je vjerovatno odvesti duž orbite oko Sunca sličnog Zemljinoj orbiti. Da biste došli do druge planete, najjednostavniji praktičan metod je Hohmannova transferna orbita. Složenije tehnike, kao što su gravitacijske praćke, mogu biti ekonomičnije, iako mogu zahtijevati da sonda provede više vremena u tranzitu. Neke velike Delta-V misije (kao što su one sa velikim promjenama nagiba) mogu se izvesti samo, u granicama modernog pogona, koristeći gravitacijske praćke. Tehnika koja koristi vrlo malo pogona, ali zahtijeva znatnu količinu vremena, je praćenje putanje na međuplanetarnoj transportnoj mreži.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "What's Up in the Solar System diagram by Olaf Frohn". The Planetary Society.
  2. ^ "Space Probes". National Geographic Education. National Geographic Society. 30. 9. 2011.
  3. ^ "E&S+". Arhivirano s originala, 29. 3. 2003. Pristupljeno 6. 12. 2021.