Sveta Helena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Sveta Helena (čvor).
Sveta Helena
Saint Helena
Zastava Svete Helene
Zastava
Grb Svete Helene
Grb
Sveta Helena u državi.
Država Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Upravni oblik Britanska prekomorska teritorija
Službeni jezik engleski
Glavni grad Jamestown
Guverner Andrew Gurr
Površina 420 km2
Stanovništvo 4.255
Gustoća 10 stanovnika na km2
Pozivni broj +290
Veb-sajt www.sainthelena.gov.sh

Sveta Helena je naziv za ostrvo i administrativnu jedinicu u južnom Atlantskom okeanu, 2800 km zapadno od obale Angole, te za britansku prekomorsku teritoriju koji pored ostrva Sveta Helena uključuje i ostrva Ascension i Tristan da Cunha.

Historija[uredi | uredi izvor]

Nenaseljeno ostrvo otkrio je 1502. Portugalac Joao da Nova Castella. Ostrvo je "ponovo otkrio" 1588. britanski pomorac Thomas Cavendish. Ostrvo su 1633. prisvojili Holanđani. Kasnije je ono dospjelo pod upravu Britanske Istočnoindijske kompanije od 1673. pa do 1834, osim tokom Napoleonovog progonstva (1815-1821) kada je bilo podređeno britanskoj vladi. Od 1834. bilo je britanska zavisna teritorija sa statusom kolonije. Unutrašnju autonomiju ima od 1966. godine.

Vlada[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Političke podjele[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Sveta Helena je usamljeno ostrvo vulkanskog porijekla, dugačko 18 km i široko deset km. Većinom je brdovito s duboko urezanim dolinama i strmim obalama. Klima je tropsko okeanska s malim godišnjim i dnevnim kolebanjem temperature. Uz obalu je skromna vegetacija, u unutrašnjosti su uglavnom pašnjaci, a u višim predjelima lisnate šume.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Ostrvo nema većih prirodnih bogastava te zavisi od britanske pomoći. Malobrojno stanovništvo bavi se poljoprivredom. Od 1970-ih godina razvilo se savremeno ribarstvo, zbog mnogo ribe u okolnim morima.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Stanovnici su potomci britanskih doseljenika koje je ondje naselila Britanska Istočnoindijska kompanija. Kasnije su dovođeni robovi iz Afrike te Indijci i Kinezi.

Kultura[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Sveta Helena koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.