Sveti mučenici Viktor i Korona

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sveti mučenici Viktor i Korona

Sveti mučenik Viktor i sveta mučenica Korona, u pravoslavlju poznatija pod imenom Stefanida, († oko 170. godine) - hrišćanski su sveci mučenici iz 2. vijeka. Bili su u braku.

Većina izvora navodi da su ubijeni u rimskoj Siriji za vrijeme vladavine cara Marka Aurelija (170.-ih). Međutim, razni izvori žitija (životopisa) svetaca ne slažu se o mjestu njihovog mučeništva, s nekim tvrdnjama da je riječ o Damasku, dok koptski izvori navode da je to bila Antiohija. Sveta Korona, mučeništvo je podnijela u 15. ili 17. godini života za vrijeme progona hrišćana. I ona i njen suprug Viktor – rimski vojnik iz Siene – stradali su mučeničkom smrću jer se nisu htjeli odreći vjere. I njen suprug je proglašen svetim i poštuje se kao Viktor Sijenski.[1]

Sveta Korona se slavi i pod imenom „Stephana” što u prijevodu znači „okrunjena”, a u mnogim katoličkim crkvama u Austriji i istočnoj Bavarskoj poštuje se još i danas, pa postoje i mjesta nazvana njenim imenom od kojih je najpoznatije St. Corona am Wechsel u Austriji.[2] Negdje postoje i slike gdje u jednoj ruci drži kutiju s novcima, dok drugom rukom daje novac prosjaku.

Pravoslavna crkva ih zajedno proslavlja 11. novembra (Julijanski kalendar), katolička crkva 14. maja, a poštuje ih i armenska crkva.[3] Sveta Korona je svojim mučiteljima rekla: Ti i bogovi tvoji prepuni ste laži, a ja govorim istinu, jer je Gospod moj istinit i u njemu nema nepravde. Stoga neću prinijeti žrtvu lažnim bogovima, nego hoću da budem prijatna žrtva istinitome Bogu koji živi na nebesima, da ne bih bila lišena spremljenog mi vijenca u carstvu njegovom. Zemaljski život je završila tako što su joj noge bile privezane za dvije savijene palme, a kada su palme puštene, tijelo joj je pokidano u dva dijela.[4]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Katolička crkva svetu Koronu poštuje kao zaštitnicu od epidemija. Austrijski novčići kovani u razdoblju od 1892. do 1924. godine nosili su naziv „kruna” upravo kao spomen na ovu sveticu, pa se zato ona poštuje i kao zaštitnica novca, dobrih investicija i čuvara blaga. U vrijeme pandemije Korona virusa u svijetu 2019-2020. godine, njen spomen je oživio zbog njenog imena.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Jeste li čuli za Sv. Koronu!? Zaštitnica je od epidemije, po njoj je austrijski novac dobio ime. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Sveta Korona – zaštitnica od epidemija. Arhivirano s originala, 18. 3. 2020. Pristupljeno 12. 4. 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ Jeste li čuli za svetu Koronu, zaštitnicu od epidemija?. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  4. ^ Поповић, Јустин. Житија Светих за новембар, 11. новембар. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)