Sveto rimsko carstvo

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Područje Svetog rimskog carstva 1630. godine, prikazano na području današnjih država.
Dio carskog grba iz 1857.

Sveto rimsko carstvo (lat. Sacrum Romanum Imperium) naziv je koji je prvi put upotrijebljen 1254. da bi označio evropske zemlje pod vlašću njemačkih dinastija. Ime carstva temelji se na nastojanjima srednjovjekovnih njemačkih vladara da nastave tradiciju antičkog Rimskog carstva i vlast, u ime kršćanstva, prezentiraju svetom Božijom voljom. Zove se još i Staro carstvo, da bi se razlikovalo od Njemačkog carstva, formiranog 1871. Carstvo se formira za vrijeme Otonske dinastije, najprije kao Sacrum Imperium od 1157, a zatim kao Sacrum Romanum Imperium.

Od 15. stoljeća Carstvo nosi ime Sveto rimsko carstvo njemačkog naroda (lat. Sacrum Romanum Imperium Nationis Germanicae). Carstvo je na vrhuncu moći uključivalo Njemačku, Austriju, Češku, Švicarsku, istočnu Francusku, Holandiju, Sloveniju i veći dio Italije.

Naziv je otišao u historiju 6. augusta 1806. kada ga se voljom Napoleona odrekao Franjo II.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Karte[uredi | uredi izvor]


History2.gif Nedovršeni članak Sveto rimsko carstvo koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons
Commons: Sveto rimsko carstvo