Idi na sadržaj

Svjetski dan knjige i autorskih prava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Svjetski dan knjige i autorskih prava
VrstaMeđunarodni praznik
Datum23. aprila

Svjetski dan knjige i autorskih prava poznat i kao Dan autorskih prava ili Međunarodni dan knjige, godišnji je događaj koji organizira Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u cilju promoviranja čitanja, izdavaštva i autorskih prava. Prvi Svjetski dan knjige obilježen je 23. aprila 1995. i na taj dan se i dalje obilježava. Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, UNESCO je zajedno sa savjetodavnim komitetom iz glavnih sektora izdavačke industrije bira svjetsku prijestolnicu knjige na godinu dana. Svaki grad Svjetske prijestolnice knjige provodi program aktivnosti za proslavu i promociju knjige i čitanja.[1] 2023. Accra, glavni grad Gane, proglašena je Svjetskom prijestolnicom knjige.[2]

Izbor datuma

[uredi | uredi izvor]

Prvobitnu ideju osmislio je 1922. Vicente Clavel, direktor izdavačke kuće Cervantes u Barceloni, kao način da se oda počast piscu Miguelu de Cervantesu i poveća prodaja knjiga. Prvi put je proslavljen 7. oktobra 1926, na Servantesov rođendan, pre nego što je pomjeren na datum njegove smrti, 23. april 1930.[3] Proslava se nastavlja sa velikom popularnošću u Kataloniji, gdje se naziva Dan Svetoj Jurja ili Dan knjiga i ruža.

UNESCO je 1995. odlučio da se Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava 23. aprila, jer je taj datum ujedno i godišnjica smrti Williama Shakespearea i Inke Garcilaso de la Vege, kao i rođenja ili smrti nekoliko drugih istaknutih autora.[4] (U historijskoj slučajnosti, Shakespeare i Cervantes su umrli istog datuma — 23. aprila 1616. — ali ne istog dana, jer je u to vrijeme Španija koristila gregorijanski kalendar, a Engleska julijanski; Shakespeare je zapravo umro 10 dana nakon Servantesa, 3. maja po gregorijanskom kalendaru.)

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "World Book and Copyright Day". UNESCO (jezik: engleski). 29 4. 2021. Pristupljeno 19. 4. 2022. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
  2. ^ "Accra named UNESCO World Book Capital 2023". UNESCO (jezik: engleski). 22. 9. 2021. Pristupljeno 22. 9. 2021.
  3. ^ Dalmases, Irene (20. 4. 2020). "El Día del Libro ha trasladado en ocho ocasiones la fecha de su celebración". La Vanguardia (jezik: španski). Pristupljeno 28. 11. 2021.
  4. ^ "World Book and Copyright Day - EN [[:Šablon:Pipe]] United Nations". Pristupljeno 26. 4. 2021. Sukob URL-a i wikilinka (pomoć)

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]