Szczepan Twardoch

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Szczepan Twardoch
Szczepan Twardoch, Festival of Comics in Łódź 2012.jpg
Twardoch u Łódźu 2012.
Rođenje (1979-12-23) 23. decembar 1979 (42 godine)
ZanimanjeKnjiževnik
Veb-sajtszczepantwardoch.pl

Szczepan Lech Twardoch (fonetski: Ščepan Leh Tvardoh; rođen 23. decembra 1979) poljski je književnik rodom iz Gornje Šleske.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Diplomirao je humanističke nauke (filozofiju i sociologiju) na Univerzitetu Katowice. Radio je kao vanjski saradnik više poljskih časopisa, između ostalih kao književni kritičar dvomjesečnika Christianitas i kolumnista Polityke. U svom novinarskom radu najviše se bavio historijom oružja, kao i šleskim jezikom i kulturom.

Od 2003. objavljuje kratke naučnofantastične priče i novele u specijaliziranim časopisima. Prvi roman objavljuje 2007. Njegov roman Wieczny Grunwald (2010) nominiran je za nagradu "Joseph Mankiewicz", a naredni Morfina (2012) osvojio je nekoliko nagrada.

Tokom svog boravka u Beogradu kao gost Beogradskog sajma knjiga 2013. otvorio je izložbu "Poljska književnost u Srbiji na početku 21. vijeka" u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković".[1]

Izabrana bibliografija[uredi | uredi izvor]

Romani[uredi | uredi izvor]

  • Sternberg (2007)
  • Epifania wikarego Trzaski (2007)
  • Przemienienie (2008)
  • Zimne wybrzeża (2009)
  • Wieczny Grunwald, powieść za końca czasów (2010)
  • Morfina (2012)
  • Drach (2014)
  • Król (2016)

Zbirke pripovjedaka[uredi | uredi izvor]

  • Obłęd rotmistrza von Egern (2005)
  • Prawemwilka (2008)
  • Tak jest dobrze (2011)
  • Ballada o pewnej panience (2017)

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Za roman Morfina 2013. dobio je nagrade "Nike"[2] i "Paszport Polityki".[3] Najstariju poljsku književnu nagradu "Kościelskich" dobio je 2015.[4] Ovu nagradu su prije njega dobili, između ostalih, Sławomir Mrożek (1962), Zbigniew Herbert (1963), Zygmunt Kubiak (1963), Tadeusz Konwicki (1964), Stanisław Barańczak (1972), Ewa Lipska (1973) i mnogi drugi poljski pisci.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Poljska književnost u Srbiji na početku XXI veka". ubsm.bg.ac.rs. Univerzitetska bibliteka "Svetozar Marković". oktobar 2013. Pristupljeno 31. 3. 2021.
  2. ^ Kurkiewicz, Juliusz (4. 10. 2013). "W niedzielę poznamy laureata Nike 2013. Czytelnicy już wybrali - 'Morfinę'". wyborcza.pl (jezik: poljski). Pristupljeno 31. 3. 2021.
  3. ^ "Literatura: Szczepan Twardoch" (jezik: poljski). Polityka. 15. 1. 2013. Arhivirano s originala, 31. 3. 2021. Pristupljeno 31. 3. 2021.
  4. ^ "Twardoch z Nagrodą Kościelskich 2015". culture.pl (jezik: poljski). 23. 10. 2015. Arhivirano s originala, 31. 3. 2021. Pristupljeno 31. 3. 2021.