Idi na sadržaj

Tāne

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Prašuma na Novom Zelandu, biljke i ptice su Tāneova djeca

U maorskoj mitologiji, Tāne (također Tāne Mahuta) je dobri bog šuma, brda i ptica, sin Oca Neba Rangija i Pape, Majke Zemlje.

Rat neba i Zemlje[uredi | uredi izvor]

Djeca Rangija i Pape su živjela u tijesnom prostoru između njih. Tūmatauenga, bog rata, je predložio da je najbolje ubiti roditelje. Ali Tāne se nije složio, smatrajući da trebaju poštovati roditelje te da ih je bolje razdvojiti. Tānova braća Rongo (bog kultivirane hrane), Tangaroa (bog mora), Haumia-tiketike (bog hrane iz prirode) i Tūmatauenga su gurali oca rukama, a Tāne je to učinio nogama, te je poslao oca u nebo. Smatrao je da Rangi treba imati lijepu odjeću, pa je stvorio Sunce, Mjesec i zvijezde te ih stavio na nebo, Rangijevu odjeću. Naposljetku je Rangi bio vrlo lijep. Tāwhirimātea, bog oluja, pridruži se ocu i ode ka njemu na nebo. Napadne Zemlju i okeane olujama, valovima, kišom, maglom i oblacima. Prvo napadne Tānovu djecu – ptice i biljke. Potom napadne mora i okeane valovima. Tangaraoa, njegov sin Punga te njegova djeca Ikatere i Tū-te-wehiwehi se silno prestrave. Njihovi potomci – ribe i gmizavci prežive, a Tāne sakrije gmizavce u šume, pa Tangaroa pomisli daih je namjerno sakrio. Zato Tangaroa kažnjava kopno poplavama. U rjeđem mitu je Tangaroa razdvojio roditelje.

Tāne i ljudi[uredi | uredi izvor]

Tāne Mahuta, "gospodar šume"

Jedna legenda kažu da je Tāne napravio prvog čovjeka, Tikija. Druga legenda kaže da je Tāne tražio sebi ženu, ali je našao samo ženske biljke i životinje, a Papa je rodila samo sinove. Kad joj je Tāne rekao da ne postoji žensko stvorenje nalik njemu, ona mu je rekla da napravi ženu od crvene gline. Tu je ženu nazvao Hine-ahuone i oženio se njome. Njihovo je dijete Hine-ata-uira, koja je postala božica smrti. Tāne je ljudima darovao tri košare znanja, čamce i mreže. U mitologiji je predstavljen kao dobri bog i zaštitnik drugih bogova i ljudi. U havajskoj mitologiji mu je sličan Kāne Milohai.

Tāne Mahuta[uredi | uredi izvor]

Tāne Mahuta je drvo koje raste na Novom Zelandu. Staro je između 1250 i 2500 godina. Njegovo ime znači "Gospodar šume". Maori vjeruju da drvo predstavlja Tānea, dok su ostale biljke njegova djeca. Također, prema njima je šuma odjeća koju je stvorio Tāne za svoju majku Papu kako bi bila još ljepša.