Tabak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Tabak je naziv za otiskane poštanske marke na jednom listu. Takode se ponegdje naziva šalterski tabak. Po veličini se tabak dijeli u dvije grupe:

  • Mali tabak (9 do 10 maraka u tabaku)
  • Veliki tabak (20 i više maraka)

Marke u tabaku se numeriraju počevši od gore i u pravcu s lijeva na desno. Tako da se marka označava sa dva broja npr. 4,8, što znači de se marka nalazi u četvrom redu i da je osma s lijeva. Označavanje je bitno, jer uslijed tiskarske greške, ili greške u pripremi podloge za tiskanje, dolazi do malih, gotovo neprimjetnih razlika. Te marke imaju veću, nekada desetostruku vrijednost. Takode veću vrijednost imaju četiri rubne marke sa dodatnim poljem na kojem je obično utiskan datum, oznaka pošte, ili neki ukras. Tabaci se uglavnom prodaju bez žiga, dok postoje tabaci sa utisnutim žigom, koji pošte obično izdavaju nakon isteka važnosti pojedine marke. Mnoge privatne agencije utiskuju žigove na marke afričkih ili azijskih država i te marke samim tim gube vrijednost. Tabake sa utisnutim žigom izdavala je svojevremeno Njemačka Demokratska Republika, Sovjetski Savez itd. U nekim se tabacima u sredini nalazi vinjeta, ukrasno polje koje nema nominalnu vrijednost, ali marki koja se nalazi sa njene lijeve, desne, gornje ili donje strane povećava vrijednost.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]