Tabla (košarka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tabla s obručem
Tipična tabla s obručem u privatnom vlasništvu

Košarkaška tabla je dio košarkaške opreme. To je vertikalno uzdignuta tabla na koju je pričvršćen obruč. Pravi se od ravnog, krutog materijala, najčešće od pleksiglasa. Obično je oblika pravougaonika i takva se koristi u NBA, NCAA i međunarodnoj košarci. Ipak, mnoge table mogu biti i ovalnog oblika, naročito u amaterskoj igri.

Obruč se montira na tablu preko fleksibilne spone, tj. nosača, koji apsorbira silu koju proizvede lopta pri dodiru s obručom ili igrač prilikom zakucavanja, pa se obruč ponovo vraća u horizontalni položaj.

Tabla se vrlo često koristi u igri da se o nju lopta odbije u obruč. Za razliku od obične košarke, u košarci na pijesku i netbolu tabla se uopće ne koristi, već samo obruč.

Dijagram košarkaške table[uredi | uredi izvor]

Dimenzije su određene pravilima FIBA-e, NBA i NCAA.