Tadžurski zaliv

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tadžurski zaliv
Države sliva Džibuti
Somalija
Maks. dužina64 km
Maks. širina26 km
Površina1,920 km2
Prosječna dubina1.078 m m
Slanost3,6 – 3,7%

Tadžurski zaliv je zaliv u slivu Indijskog okeana, na Afričkom rogu. Nalazi se južno od moreuza Bab-el-Mandeba, odnosno od ulaza u Crveno more. U zalivu se nalazi mnogo ribolovnih područja a obiluje i koralnim grebenovima a bogat je i bisernim ostrigama. Veći dio obale zaliva čini teritorija Džibutija, osim kratkog dijela na južnoj obali koji je dio teritorije Somalije.

Ostala morska staništa zaliva uključuju slojeve morske trave, slaništa i mangrove.

Historija[uredi | uredi izvor]

Ugovor iz augusta 1840. godine a koji se odnosio na produbljivanje prijateljstva i razvoja trgovine sklopljenog između sultana Mohameda bin Mohammeda iz Tadžoura i komandanta Indijske mornacije Roberta Moresbyja, tretirao je i prodaju ostrva Moucha, centralnog ostrva u Tadžurskom zalivu, Velikoj Britaniji za deset vreća riže. Prodaja je međutim, uslijedila nakon bilo kakvog interesovanja. 1887. Velika Britanija je ustupila suverenitet ostrva Francuskoj istovremeno priznajući francusku sferu utjecaja u Tažurskom zalivu, u zamjenu za francusko odustajanje od bilo koje vrste prava na grad Zeilu i njena susjedna ostrva.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Površina zaliva iznosi 347 km2. Maksimalna dužina (od Sagalla do Obocka) je 64 km, a širina varira i maksimalna iznosi oko 26 km. Zaliv je relativno plitak sa dubinom koja se smanjuje od ulaza u njega prema unutrašnjosti. Obala je uglavnom strma a postoje i mnoge pješčane dine s povremenim palmama dok je južna obala ravnija i plitka.

Na ulazu u zaliv nalazi se grupa malih ostrva Moucha i Maskali. Na dnu zaliva, razdvojen samo uskim pojasom zemlje nalaze se uvale Ghoubbet-el-Kharab i Assal (Asalsko jezero) (površine 54 km2). U geološkom smislu zaliv se prostirao i površinom Asalskog jezera koje se trenutno nalazi oko 155 metara ispod nivoa mora.

Ostrva[uredi | uredi izvor]

U zalivu se nalazi mnogo manjih ostrva od kojih je najveće ostrvo Moucha. U historijskom smislu zaliv je vrlo značajan jer su ga tokom prošlosti koristile kolonijalne sile poput Engleske i Francuske za trgovinu ili kao teritorijalnu akviziciju.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Priobalno područje zaliva je daleko gušće naseljenije u odnosu na džibutsko zaleđe tako da se na njegovim obalama nalaze važniji i veći gradovi ovog područja kao što su:

  • Djibouti – 529.000
  • Tadžura – 45.000
  • Obock – 21.000
  • Loyada – 1.367
  • Sagallo – 719 u Džibutiju i Lawyacado s 1.650 stanovnika u Somaliji.

Reference[uredi | uredi izvor]