Taib Torlaković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Taib Torlaković
Rođenje (1966-01-01) 1. januar 1966.
Višegrad, Bosna i Hercegovina
Smrt 16. januar 2004.(2004-01-16) (starost: 38)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Taib Torlaković (1. januar 1966 - 16. januar 2004) Taib Torlaković bio je ratni zapovjednik, poznati sportski djelatnik i vlasnik ugoteljskih objekata.

Torlaković je bio jedan od organizatora Zelenih beretki. U ratu je bio komandant vojne policije Starog grada. Svojim novcem je naoružavao svoju jedinicu - Bosna 601. Tri putaje ranjavan i ostao je invalid od 60 posto.

Ubijen je 16. januara 2004. Bomba je bila postavljena ispod sjedišta BMW-a kojim se Torlaković vozio od Vogošće prema Sarajevu, a eksplodirala je kod Tvornice namještaja "Standard" na Stupskoj petlji. Prema nekim iskazima, Torlaković je cijelu noć prije ulaska u automobil proveo u restoranu "Royal" na Vogošćanskoj petlji. Prema nepotvrđenim bomba je aktivirana na daljinski upaljač. U medijskim izvještajima ovaj slučaj okarakterisan je kao međusobni sukob sarajevskog podzemlja.

Taib Torlaković je ukopan na šehidskom mezarju "Kovači" u Sarajevu.