Talenat (mjera)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Stara grčka amfora.
Atenska mina
Mina sa Kiosa

Talenat, talanat, talent (latinski: talentum, od grčkog: τάλαντον, talanton, vaga, balans) je jedna od nekoliko antičkih jedinica za težinu kao i odgovarajuća jedinica za vrijednost ekvivalentna težini datog plemenitog metala. Kao pramjera uzeta je težina vode koja stane u jednu amforu. Grčki ili Atički talenat iznosio je oko 26 kilograma,[1] rimski 32,3[1], egipatski 27 a babilonski 30.3 kg[2].

U starom Izraelu je preuzeta babilonska mjera ali kasnije je prilagođena[3]. Talenat koji se pominje u Novom zavjetu je iznosio 58,9 kg.

Atički talent je u V stoljeću p. n. e. je bila količina srebra kojom se mogla isplatiti jednomjesečna plata cijeloj posadi jedne trireme[4]. Plaćenici koja su unajmljivali Heleni su obično dobijali po jednu drahmu dnevno za svoje usluge. Jedan atički talenat "sadržavao" je 6.000 drahmi.

Babilonci, Sumeri i Jevreji su jedan talent dijelili na 60 mina a svaka mina se sastojala od 60 šekela. Grci su također dijelili talente na 60 mina, pri tome je njihova mina bila teška oko 434 ± 3 grama. Rimski talent je iznosio 100 libri a egipatski 80 libri[1].

Osim srebrnih talenata, u upotrebi su bili i zlatni, mnogo vrijedniji.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c John William Humphrey, John Peter Oleson, Andrew Neil Sherwood, Greek and Roman technology, 487. strana
  2. ^ Herodotus, Robin Waterfield and Carolyn Dewald, The histories (1998), 593. strana
  3. ^ "III. Measures of Weight:", JewishEncyclopedia.com
  4. ^ Torr, Cecil, "Triremes", The Classical Review, Vol. 20, No. 2 (Mar., 1906), 137. strana