Talir Marije Terezije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
MTThaler.png

Talir Marije Terezije (njemački: Maria-Theresien-Taler) je srebreni novčić koji se koristio u svjetskoj trgovini od 1741. godine. Dobio je ime po carici Mariji Tereziji koja je naredila njegovo kovanje po dolasku na prijestolje. Od smrti Marije Terezije 1780. godine na novčiću se nalazi ta godina.

Kovan je u velikom broju evropskih zemalja, te u Africi do Drugog svjetskog rata. Jedan je od prvih novčića korištenih u Sjedinjenom Američkim Državama.

Na licu novčića na latinskom jeziku piše: "M. THERESIA D. G. R. IMP. HU. BO. REG.", a na naličju "ARCHID. AVST. DUX BURG. CO. TYR. 1780 X", što je skraćeno od "Maria Theresia, Dei Gratia Romanorum Imperatrix, Hungariae Bohemiaeque Regina, Archidux Austriae, Dux Burgundiae, Comes Tyrolis. 1780 X" (bosanski: Marija Terezija, milošću Božijom carica Rimljana, kraljica Ugarske i Češke, nadvojvoda Austrije, vojvoda Burgundije, grof Tirola). Na novčiću se nalazi i moto Marije Terezije: "Iustitia et Clementia" (bosanski: Pravda i milost)