Tamara Taylor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tamara Taylor
Tamara Taylor
Rođenje 27. septembar 1970.
Toronto
Godine rada 1991-danas
Važnije uloge dr. Camille Saroyan (Kosti)

Tamara Taylor kanadska je televizijska glumica.

Otac joj je Afrokanađanin, a majka joj je škotskog porijekla. Najpoznatija je po ulozi dr. Camille Saroyan u FOX-ovoj kriminalističkoj seriji Kosti. Osim toga, glumila je u CBS-ovoj medicinskoj seriji 1.300 grama i UPN-ovoj seriji Seks, ljubav i tajne, ali su obje serije bile kratkog vijeka.

Gostovala je u još nekoliko serija: NCIS, Numb3rs, Izgubljeni, CSI: Miami, Bez traga, Za istim stolom i Dawson's Creek. Glumila je Debru Simmons u romantičnoj komediji Dnevnik lude crnkinje (2005). Imala je i malu ulogu u Serenity: Bitka za budućnost, filmskom završetku serije Firefly, čiji je autor Joss Whedon. Preko te uloge bila je u mogućnosti prijaviti se za audiciju za seriju s Davidom Boreanazom, koji je prethodno sarađivao s Whedonom u serijama Buffy, ubica vampira i Angel.

U Kostima se prvi put pojavila na početku 2. sezone (The Titan On The Tracks). U prvih 6 epizoda te sezone bila je potpisana kao "gostujuća zvijezda" jer je autor serije Hart Hanson planirao ubiti njen lik u 6. epizodi kad serijski ubica Howard Epps otruje dr. Saroyan, kako bi proizveo više napetosti i drame između dvaju glavnih likova serije. Međutim, (pozitivna) reakcija na lik dr. Saroyan bila je toliko jaka da su joj scenaristi ponudili stalnu ulogu. Od 7. epizode (The Girl With The Curl) Taylor je potpisana s ostalim glavnim likovima i pojavljuje se u naslovnoj špici.

Zanimljivost[uredi | uredi izvor]

Njena rodica je Neve Campbell, s kojom je glumila u seriji Za istim stolom (Party of Five). Campbell je poznata po ulozi u filmu Vrisak i njegovim nastavcima.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]