Idi na sadržaj

Tangaroa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U maorskoj mitologiji, Tangaroa (također Takaroa) je jedan od velikih bogova, bog mora i okeana. On je sin Rangija (neba) i Pape (Zemlje).

Tangaroina porodica[uredi | uredi izvor]

Nakon što je sa svojom braćom (Tūmatauenga, Tāne, Rongo, Haumia-tiketike) razdvojio svoje roditelje, na njega se tada naljutio njegov brat Tawhirimatea, bog oluja, te je počeo napadati svoju braću sa neba, na koje je otišao da bi se pridružio svom ocu. Tangaroa je otac mnogih morskih stvorenja. Tangaroin sin Punga, ima dva sina: Ikatere (stvoritelj riba) i Tū-te-wehiwehi (stvoritelj gmizavaca). Prestrašeni Tawhirimatejinim olujama, kišama i oblacima, Tangaroa i njegovi potomci su pobjegli u more, a otad ljudi imaju moć nad njima. Drugi mit kaže da je Tangaroin otac Temoretu, te da je Tangaroina prva žena bila Papa. Tangaroina je žena Te Anu-matao, a njihova su djeca ribe i božanstva povezana sa njima - Te Whata-uira-a-Tangawa, Te Whatukura, Poutini, Te Pounamu i Tinirau. Zbog neprijateljstva između Tangaroe, gospodara mora i Tānea, gospodara kopna, Maori su prinosili žrtve kad bi išli istraživati more.

U drugim mitologijama[uredi | uredi izvor]

U Zapadnoj Polineziji tradicionalno postoji status vrhovnog boga stvoritelja koji ima ime slično imenu Tangaroa. U Istočnoj Polineziji Tangaroa ima jednak status kao i Tāne. Na Kukovim Ostrvima je Tangaroa dijete Vatee i Pape, te Rongov brat. Za Tangarou se kaže da ima plavu kosu, pa kad su stanovnici prvi put vidjeli Evropljane, mislili su da su to Tangaroina djeca. U havajskoj mitologiji se bog Kanaloa povezuje sa lignjama i hobotnicama, morskim bićima. U regiji Taranaki na Novom Zelandu, Tangaroa je taj koji je razdvojio roditelje.