Tangela

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tangela
Tangela.png
Opći podaci
Japansko ime モンジャラ Monjara
Redni broj 114
Generacija prva
Vrsta Travnati
Stepen Elementarni
Razvio se iz -
Razvija se u Mojanbo
Razvoj nakon učenja napada Drevne moći (Ancientpower)
Visina 1,0 m
Težina 35,0 kg
Sposobnost Hlorofil (Chlorophyll)/Lisnati čuvar (Leaf Guard)

Ime Tangela iskvaren je oblik engleske riječi "tangle" = zamrsiti, zaplesti; što se odnosi na njen izgled i to što njene vitice čine protivnicima.

U početku, Tangela se trebala zvati "Meduza", jer njene vitice podsjećaju na kosu načinjenu od zmija, kosu koju posjeduje mitsko biće po kojem je trebala dobiti ime, Medusa.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Tangela je većim dijelom skrivena mnoštvom plavih vitica. Osim vitica, jedini vidljivi Tangelini dijelovi tijela dva su velika bijela oka s malim zjenicama unutar zamršene gomile vitica i dvije crvene cipele/noge.

Tangelin je tačan izgled tijela nepoznat jer je gotovo potpuno prekrivena mnoštvom gustih, širokih, plavkastih vitica koje nalikuju na alge. Vitice neprestano rastu tokom Tangelina života i, nakon što narastu dovoljno duge, dršću i tresu se dok hoda. Tangela uspijeva ovo preokrenuti u svoju korist da bi dosađivala, iživcirala ili prestrašila protivnike.

Zahvaljujući svojim viticama Tangela se može zaplesti u bilo što, slučajno ili namjerno. Nakon što uhvati protivnika, Tangela ga oslabi škakljajući ga svojim viticama.

Tangela svoje vitice može bezbolno raspući da bi pobjegla neprijateljima koji su ih zgrabili. To je mala cijena, jer će izgubljene vitice ponovo narasti nakon jednog dana. Ova taktika bijega slična je onoj koju koriste gušteri u pravom svijetu, odvajajući svoj rep da bi pobjegli od grabežljivaca. Rep im kasnije naraste, ne tako brzo kao i Tangeline vitice.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Tangela je rijedak Pokemon. U Pokemon Red, Blue, FireRed i LeafGreen, Tangelu se može pronaći na Stazi 21, a u posljednje dvije igre, Tangelu se može naći i na Plaži s blagom. U prvoj generaciji, Tangela je bila jedini "čistokrvni" Travnati Pokemon. U Pokemon Yellow Tangelu se može pronaći u Safari Zoni. U Pokemon Gold, Silver i Crystal, Tangela se nalazi na Stazama 21, 28, 44 i u travi oko Planine Silver.

Tangela ima prilično dobre statuse, posebno Defense i Special Attack. Njen Special Defense dosta je nizak. Tangela može naučiti razne ometajuće napade, kao i one koji izazivaju status-efekte. Može naučiti i razne snažne Travnate tehnike, većinom kroz Tehničke uređaje (TM).

Igrač može okrenuti u svoju korist Tangelinu sposobnost Hlorofila (Chlorophyll) i upotrijebiti Sunčani dan (Sunny Day), koji će povećati Tangelinu brzinu, udvostručiti njenu moć iscjeljivanja tehnikom Sinteze (Synthesis) i dopustiti joj da uzastopno koristi Sunčevu zraku (Solar Beam). Ipak, Sunčani dan udvostručuje snagu Vatrenih napada na koje je Tangela slaba, pa bi se ova strategija trebala koristiti s oprezom.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Tangela je dosada imala dva veća pojavljivanja. Vođa Dvorane Erika koristila je jednu protiv Asha u epizodi 26, kada se Ash borio za Dugin bedž. U epizodi 341, Policajka Jenny koristila je Tangelu protiv grupe Gulpina koji su pravili nevolje, unatoč Tangelinoj slabosti prema Otrovnim Pokémonima.