Targelion

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Targelion je imaginarna zemlja iz Tolkinovih djela. Targelion se nalazio u istočnom Beleriandu, i bio je dio prostranstva koje se nalazilo između rijeke Gelion i Plavih planina. Međutim, pošto se Targelion nalazio sjeverno od rijeke Askar, nije računat kao dio Osirijanda. Na sjeveru ove zemlje se nalazilo mračno jezero Helevorn. U Prvom dobu sunca, Karantir, sin Feanorov, je ovdje osnovao jedno vilenjačko kraljevstvo. Po njemu je ova zemlja dobila novo ime: Dol Karantir iliti Zemlja Karantirova. Jedan dio Edaina je nakratko boravio ovdje, prije nego što su otišli u Hitlum. u Bici iznenadnog plamena, zmaj Glaurung je sa Orcima protjerao Karantira i opustošio Targelion. Targelion je potopljen u more, zajedno sa ostatkom Belerianda, nakon Rata bijesnih.